Pierre de Coubertin: Olympijské paměti

9. únor 2018

Kapitoly ze vzpomínek pedagoga a historika, zakladatele moderních olympijských her. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pierre de Coubertin (1863–1937) se narodil v aristokratické rodině. Inspirovaný návštěvami středních a vysokých škol ve Spojeném království a Spojených státech se rozhodl zlepšit úroveň vzdělávání ve Francii. Domníval se, že součástí výuky by měla být tělesná sportovní příprava, kterou považoval za důležitou pro správný vývoj mladých lidí.

Rostoucí mezinárodní zájem o starověké olympijské hry, podporovaný tehdejšími archeologickými nálezy v Olympii, ho přiměl k vytvoření plánu na oživení her (zakázaných v roce 394 n. l.). Poprvé s návrhem vystoupil v listopadu 1892 v amfiteátru pařížské Sorbonny. Ohlasu se nedočkal.

Aby svůj plán zpopularizoval, zorganizoval v červnu 1894 mezinárodní Kongres pro obnovení olympijských her v Sorbonně v Paříži, kde návrh zopakoval. Kongres souhlasil a zároveň odsouhlasil složení řídícího orgánu - Mezinárodního olympijského výboru. Coubertin sám se stal jeho generálním tajemníkem.

Výbor rozhodl, že první olympijské hry po patnácti stoletích se budou konat v Aténách v Řecku a následně každé čtyři roky. (Coubertin byl předsedou výboru 29 let (1896-1925), čestným předsedou až do své smrti. Je pochovaný v Lausanne, sídle MOV).

V rozhlasové četbě se vracíme k několikerým novodobým hrám, jejich organizaci, diplomatickým jednáním, k radostem i těžkostem v souvislostech s děním v Evropě.

Účinkuje: Pavel Rímský

Překlad: Jiří Kroutil
Připravila: Olga Stehlíková
Režie: Vlado Rusko

autoři: Olga Stehlíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio