Pierre Boileau, Thomas Narcejac: Spravedlnost Arsèna Lupina. Příběh legendárního lupiče-gentlemana

15. duben 2023

Dobrý detektivní příběh nemusí vždycky stát jen na postavě geniálního a výstředního vyšetřovatele. Ústředním hrdinou se může stát i ten, koho se ruka zákona snaží dopadnout – tedy zločinec. Své o tom věděl francouzský spisovatel Maurice Leblanc, autor dvaceti knižních příběhů o Arsènu Lupinovi, nepolapitelném lupiči, dobrodruhovi a nenapravitelném svůdci. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Roman Kopřivík
Osoby a obsazení: Arsène Lupin, lupič gentleman (Pavel Soukup), Bernardin, jeho žák (Jiří Schwarz), Jacques Doudeville, zaměstnanec policejní prefektury (Jiří Kvasnička), Weber, náměstek policejní prefektury (Pavel Pípal), Mathias Dorchain (Petr Kostka), Béatrice Mendailleová., tajemná dáma (Ivana Andrlová), Xavier Mendaille, její muž, válečný zbohatlík (Milan Neděla), hlas z telefonu + policista (Stanislav Zindulka), uvaděčka (Drahomíra Fialková), listonoš (Ladislav Brothánek), ošetřovatel (Jaroslav Kaňkovský) a další
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Jiří Elman
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1991

Ve Francii se šarmantní zloděj, který své zločiny pojímá jako hru a svým mistrovstvím ohromuje dokonce i své oběti či pronásledovatele, stal tak populární, že se o něm nepřestalo psát ani po smrti Maurice Leblanca v roce 1941. Hned několik nových případů Arsèna Lupina sepsala i autorská dvojice Pierre Boileau a Thomas Narcejac. Čtenáři si je cenili především proto, že s lehkou ironií, ale zároveň s respektem přejímali literární styl původních knih.

Příběh nazvaný Spravedlnost Arsèna Lupina se odehrává po první světové válce a vychází z jejích událostí. Arsèn Lupin zde vystupuje v obvyklé roli ochránce osudem pronásledované ženy a stíhá vraha, který je zároveň i škůdcem francouzského národa.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Související