Petr Král: Pařížské sešity. Zápisky z počátků básníkova exilu

7. březen 2023

Psaní jako vždy nový akt – a důkaz – vlastní přítomnosti, opakovaný z elementární potřeby se nezalknout? Zápisky z pařížských sešitů Petra Krále vyšly knižně v roce 1996. Z výboru záznamů vzniklých během dvou desítek let do vltavské Povídky vybíráme texty z počátků Králova života v Paříži, z let 1968 až 1970. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: František Strnad
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 7. 3. 2023

V roce 1968, po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, emigroval básník, esejista a překladatel Petr Král do Paříže. Později napsal, že se tehdy cítil jako ten, „za nímž se svět, kde předtím pobýval, zhroutil do propasti se vším, oč se v něm až dosud mohl – jakž takž – opřít.“ V exilu vystřídal různá zaměstnání. Živil se jako fotolaborant, pomocník v galerii, lektor v nakladatelství Gallimard nebo jako tlumočník a překladatel. V pozdějších letech přednášel na pařížské Ecole de Hautes Etudes en Sciences sociales a na počátku devadesátých let byl krátce kulturním radou československého velvyslanectví v Paříži.

Do svého odchodu do exilu si Petr Král psal deník. I v Paříži mu zůstala potřeba psát, ale už ne v té podobě, jakou měly jeho zápisky před „katastrofou“ v roce 1968. „Zostřené vědomí marnosti (či aspoň relativity) věcí, jež ve mně pohroma vyvolala, zpochybnilo i smysl jakéhokoli uchovávání; zbylo jen psaní jako vždy nový akt – a důkaz – vlastní přítomnosti, opakovaný z elementární potřeby se nezalknout. To, co jsem zaznamenal, je tak třeba chápat jako pouhé stopy zanechané tím, kdo se snažil jít dopředu, bez naděje na víc než na další cestu samu.“

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.