Petr Kazda: Včera, dne 20. srpna… Rozhlasová hra k výročí srpnové okupace

20. srpen 2024

Udrželi nezávislé vysílání v srpnu 1968, i když budovu Českého rozhlasu obsadili ruští vojáci. Krátká hra filmového scenáristy Petra Kazdy vznikla jako pocta neokázalé statečnosti rozhlasových pracovníků, kteří navzdory bezprostřednímu ohrožení zůstali v éteru. Natočil ji režisér Aleš Vrzák v roce 2018, k 50. výročí událostí, které měly zvlášť kolem budovy Československého rozhlasu na Vinohradské ulici dramatický průběh. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: David (David Novotný), Ondřej (Vojtěch Dyk), Vašek (Miroslav Krobot), Irena (Tatiana Vilhelmová), Redaktor (Marek Holý), Muž z vnitra (Lukáš Hlavica), Sanitář (Dušan Sitek), Řidič (Libor Vacek), Ruský voják (Alexandr Minajev), Ruský voják (Anton Tataru), Ruský voják (Nikita Kovrigo), Hlas v dovětku (Rudolf Matys) a další
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Tereza Krčálová
Zvuk: Filip Veret
Hudba: Filip Veret
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2018
Produkce: Dana Reichová, Eva Vovesná
Na přípravných rešerších a při vyhledání archivních zvukových záznamů spolupracovali Robert Candra, Dušan Radovanovič, Eva Ješutová a Miloslav Turek.

„Včera, dne 20. srpna…“ Tak začínalo stanovisko UV KSČ, z něhož se většina národa v srpnu 1968 dozvěděla, že zemi obsadila vojska Varšavského paktu. A že se tak děje bez souhlasu vedení státu. Přístup k informacím byl pro šokované československé občany naprosto klíčový a rozhlasové vysílání bylo pro většinu jejich základním zdrojem.

O tom, jak důležitou roli rozhlas pro tehdejší společnost představoval, svědčí i rychlé zřízení stanice Vltava (která ale nemá nic společného s Českým rozhlasem Vltava). Ta měla manipulovat s veřejným míněním vylhanými zprávami o odvrácené kontrarevoluci a bratrské pomoci při záchraně socialismu. Produkce stanice Vltava se vyznačovala snadno rozpoznatelnou propagandou i špatnou češtinou hlasatelů, kteří vysílali z tehdejší NDR.

Vzhledem k tomu, že hlavním dějištěm hry je budova na Vinohradské, mohli režisér Aleš Vrzák a autor zvukové realizace Filip Veret natáčet v téměř autentickém prostředí. Vedle herců Miroslava Krobota, Davida Novotného, Vojtěcha Dyka, Tatiany Dykové, Marka Holého, Lukáše Hlavici, Dušana Sitka, Saši Minajeva a mnoha dalších si tak v inscenaci „zahrála“ i budova Českého rozhlasu. Závěrečný dovětek čte redaktor Rudolf Matys, který srpnové události v rozhlase prožil, a připomíná skutečné osobnosti, na základě jejichž vzpomínek hra vznikla.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.