Leonard Cohen: Oblíbená hra. Bolest a slast dospívání bohatého židovského mladíka z Montrealu

17. září 2024

Prozaická prvotina zpěváka a hudebníka, od jehož narození letos 21. září uplyne 90 let. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Honza Hájek
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Tomáš Hrách
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 9. 2024

Vysmeknout se z řetězů, kterými ho svazuje rodina a víra, a najít cestu k nezávislosti. Revoltující středostavovský synek Lawrence Breavman je hlavním hrdinou prvního románu básníka a písničkáře Leonarda Cohena. V románu se zrcadlí významné epizody Cohenova života. Vzpomínky na dětské hry a kamarády, nejbližší přátele, první velkou lásku i setkání s lidskou odlišností a smrtí. To vše na formující se cestě za uměním.

Z části autobiografický román Oblíbená hra (The Favourite Game) vyšel v roce 1963 v Anglii. Na záložce prvního vydání této knihy o sobě začínající autor uvedl: „Narodil jsem se v Montrealu v roce 1934. Studoval jsem na McGillově a Kolumbijské univerzitě. Žil jsem v Londýně jako velký pán, honil tam ženské a svým přízvukem otvíral jinak nedobytné georgiánské paláce, kde jsem se vyjímal temně a úchvatně jako Othello.

V Řecku, tam byly smyty mé barbarské neupřímnosti a očištěn můj styl pod vlivem pustých hor a cizokrajné družky, která si pěstovala jednoduchou angličtinu. A v Montrealu, kam se pořád vracím, v tom rodovém hnízdě mé rodiny mocnější, než jsou starší ze Siónu – poslední obchodníci, kteří berou vážně otázku krve. Peníze pobírám od vlád, žen, z honorářů za prodané básně, a jsem-li k tomu donucen, od zaměstnavatelů. Nemám žádné koníčky.“

Spustit audio

Související