Sbohem, Marianne a Leonarde. First Aid Kit vtáhly švédské sesterstvo do koncertního rituálu rozloučení

8. duben 2021

Sesterskému folkpopovému duu First Aid Kit se podařilo vytvořit sugestivní, hudebně svěží a lidsky přirozenou „rozlučkovou slavnost“: vydatně tu napomáhají další ženské osobnosti švédské scény. Pořad představuje i cyklus Correspondance – písňové dopisy mezi Jensem Lekmanem a Annikou Norlin.

Album Who by Fire – Live Tribute to Leonard Cohen je záznamem scénického koncertu, v němž se prolínají písně, básně a úryvky z dopisů kanadského songwritera a literáta. Do materiálu se tu noří sesterské duo First Aid Kit, které se etablovalo během nultých hipsterských let ve folku. Tady si přizvaly – především ženské – souputníky ze švédské scény: skutečně krásně se na celovečerním vyznání podílejí jak autorská zpěvačka Frida Hyvönen, tak hudebnice, novinářka a výtečná textařka Annika Norlin.

Právě Annika Norlin tvoří polovinu dalšího projektu, který ve švédském vydání představujeme. Spolu s mezinárodně etablovaným Jensem Lekmanem si během jednoho roku psali a posílali dopisy ve formě písní. Album Correspondance (2018) s intimními, ale i názorovými písňovými povídkami vlastně předznamenalo pandemický stav: dobu, kdy nemůžeme být spolu osobně, a tak hledáme způsob, jak udržovat vztah na dálku.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.