Petr Borkovec: Na entomologické burze

11. únor 2019

Dobré ráno. Minulý čtvrtek otřásla strašnickou entomologickou burzou hádka, jakou nepamatují ani sběratelé narození mezi válkami.

Na jejím konci se milovníkům bourců, roháčů a vážek naskytl pohled na dvojici těl uprostřed roztřískaných entomologických krabic, rozházených karlovarských špendlíků a polámaného broučkařského náčiní všeho druhu. Několik terárií s živými kudlankami vzalo za své. Entomologická burza byla předčasně ukončena, sběratelé vyvedeni, svědkové zajištěni, škoda číslena do večerních hodin.

Petr Borkovec: Zcela věrná zpráva o tom, jak bylo 15. ledna roku 2019

Vousy

Nebyl jsem včera ráno v Chuchli, ačkoli jsem tam být měl.

Copak se přihodilo ve světě rozvážných a tichých mužů se síťkami a sklepávadly, fotoaparátem a pastí na střevlíky? V krajině nemotorných bytostí v khaki vestičkách s mnoha kapsičkami, v nichž namísto patron dřímají zkumavky s několika kapkami chloroformu na vatě? Co se to stalo ve vesmíru sérií, sad, sledů, řad, skupin a podskupin, o němž Goethe na procházce prohlásil, že je roven ráji?

Vezměme to svižně, ale s podrobnostmi. Petr B., čtyřicetiletý nezadaný truhlář z Černošic a oddaný entomologický amatér se specializací na tesaříky, se těsně před Vánoci rozhodl, že si do sbírky – mimo všechna svá zaměření a zkušenosti – pořídí drahou Mormolyci! Rozhodnutí v něm zrálo zdráhavě, ale melancholický předvánoční čas a parádní exemplář spatřený na předchozí burze věc uspíšily.

Mormolyce – vy snídající neentomologové! – je brouk superpozoruhodný, obývající pouze Borneo, Jávu a Sumatru, brouk, jehož pravěká morfologie se podobá magickým houslím a je opředena strašlivými legendami. Brouk nebezpečný, oplývající jedním z nejsilnějších jedů v broučí říši, který dokáže stříknout daleko a s neomylnou přesností. Obvykle zasáhne obě oči zároveň a nešťastník navždy oslepne.

Petr Borkovec: Historie srnčí nohy

srna, srnec, spárkatá zvěř,

Ačkoli po něm toužím a pátrám od dětství až dodnes, nikdy, nikdy, nikdy jsem nenašel shozený paroh. Ani v lese, ani v poli. Ani jelení, ani srnčí.

Petr B. se rozhodl, že jeho letošní Vánoce se bez Mormolyce nekonají a že 550 eur je za tak výtečného (a dodejme, vzorně preparovaného) jedince přiměřená částka. Prodejce, Rostislav S., profesionální sběratel exotického hmyzu a protřelý účastník entomologických výprav, exemplář i cenu vychválil do nebes – a obchod byl uzavřen! Dokonce před svědky, protože tak drahé obchody se mezi broučkaři neuzavírají každý den a transakce přitáhla pozornost kolegů. Bylo kolem toho křiku a poznámek a rad – koupě Mormolyce připomínala rušnou scénu z kasina, jak později vypověděl jeden z bdělých pozorovatelů.

Petr B. zázračného brouka uloženého ve vystlané krabičce nerozbalil: doma svůj jediný vánoční dárek položil pod vánoční stromek (jako každý samotář měl ostrojeno v předstihu) a jeho štěstí sběratele trvalo až do Štědrého dne. Když odpoledne kolem páté dovečeřel (jako každý starý mládenec chtěl mít sváteční proceduru rychle za sebou), pustil se do rozbalování.

Brouk byl překrásný, náš sběratel ho zkoumal ze všech stran, opatrně ho pod rozzářeným vánočním stromkem otáčel, zvedal do světla a snášel do stínu – jako drahokam, diamant, démant, briliant, klenot klenotů! A Mormolyce se v odpověď třpytila, leskla, průsvitněla, prosvítala, matněla a stmívala. Byla jako malá kometa, plná drobných světel! Petrovi B. také připadalo, že má v rukou krále všech brouků, že jsou v něm obsaženy všechny ostatní čeledi a podskupiny, celé dějiny hmyzu i jeho zkoumání!

Petr Borkovec: Stodoliště

Poctivá ruční tesařská práce

Dobré ráno. Dnes něco slovenského. Ačkoli jsou středoslovenské Turčianske Teplice hodně staré lázně a bylo o nich napsáno několik dlouhých elegií, nemám z nich dobrý pocit.

Opojení trvalo přesně do chvíle, kdy si Petr B. ve světle svíček povšiml, že drobná světla na spodní straně broučího těla jsou tuhé kapičky lepidla. A vzápětí spatřil, že každá z šesti perfektně vypreparovaných nohou Mormolyce je úplně jiná! Proboha! Ten darebák Rostislav S. koupil někde na Borneu za pár eur bezcenný fragment broučího těla (nejspíš vylovený z řeky) a nalepil mu nohy několika brouků! Proboha!

Dohra, jak už víte, byla strašlivá. Vyšetřování netrvalo dlouho a soud se odmítl zabývat zajímavými broučími nožkami a kouzlením s nimi: oběma entomologům napařil dvouměsíční podmíněné tresty a každému pokutu 80 tisíc. Taková nespravedlnost! A mimochodem: ranní úvaha se nám proměnila v soudničku. Další nespravedlnost! To bude dneska den!

autor: Petr Borkovec
Spustit audio