Peter Darovec: Mňačkovi nešlo o nesmrtelnost

29. leden 2019

Před sto lety se narodil asi nejpřekládanější slovenský spisovatel – Ladislav Mňačko. Odhalil stinnou stránku 50. let v Československu a ukázal, jak může moc zdeformovat toho, kdo ji má. Co jeho texty sdělují dnes?

„Nebyl typickým literátem, který píše literaturu pro nesmrtelnost. Takovou ambici umění asi většinou má, Mňačko ji ale myslím nikdy neměl,“ říká Peter Darovec, a dokonce se mu zdá, že pro Mňačka bylo všechno důležitější než samotné psaní.

Běžná představa spisovatele je někdo, kdo v podstatě nevychází ze svého kutlochu, hraje si se slovíčky a celý den řeší, jestli to sloveso má být na začátku nebo na konci věty. Tak to nebyl Mňačkův styl. Jeho styl byl někam jít, něco tam zažít a rychle o tom napsat.

Slovenská literatura 50. let byla pod vlivem socialistického realismu a snad všechno v ní muselo být jednoznačné. Peter Darovec oceňuje, že se Mňačkovi tuto jednoznačnost podařilo narušit, když v románu Smrt si říká Engelchen nabourával poválečné stereotypy.

Ladislav Mňačko, slovenský spisovatel a všestranný publicista

„Mňačko byl už v této době schopný pracovat s paradoxem toho, že jednotliví lidé nejsou armády. Takže se například může stát, že hlavní hrdina se silně autobiografickými rysy má ve svém partyzánském oddíle i lidi, kteří mu jsou méně blízcí než zajatý Němec, kterého musí popravit.“

Před sto lety se narodil spisovatel Ladislav Mňačko. Celý život se pral za spravedlnost, říká Petr Kotyk

03226068.jpeg

Nejen románem Smrt si říká Engelchen nebo novelou Jak chutná moc, ale také řadou politických reportáží, esejů, básnických sbírek a divadelních her, se slovenský spisovatel Ladislav Mňačko zapsal do dějin evropské literatury.

Z vlastní zkušenosti psal Mňačko i Opožděné reportáže. „Často se vrací ke kauzám, které jako reportér pokrýval v 50. letech. O politických procesech té doby napsal několik textů, za které se později styděl,“ vysvětluje Peter Darovec, s čím se Mňačko v 60. letech tak otevřeně vyrovnával.

A co román Jak chutná moc, ve kterém Mňačko zdokumentoval, jak může jedince zdeformovat výkon politické funkce? Jde o dobově omezenou výpověď o tom, co znamenala moc za minulého režimu, nebo tu autor vystihl něco nadčasového? Také na to Peter Darovec odpovídá ve Vizitce.

autor: lum
Spustit audio