Pavol Rankov: Strieľať psov

26. říjen 2015

Povídka současného slovenského prozaika ze sbírky Na druhej strane.

Poslouchejte na Vltavě 26. října 2015 ve 22:00.


Pavol Rankov (nar. 1964) patří k nejvýznamnějším současným slovenským spisovatelům střední generace. Vydal sbírky povídek S odstupom času (1995), My a oni / Oni a my (2001) a roku 2004 pak knihu V tesnej blízkosti. V roce 1995 se stal laureátem Ceny Ivana Kraska. Za román Stalo se prvního září obdržel roku 2009 Cenu Evropské unie za literaturu za Slovensko a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera. Na jaře roku 2010 uvedlo Slovenské národné divadlo v Bratislavě dramatizaci tohoto románu.

Povídka Strielať psov reflektuje jednu z častých stránek slovenské reality - řada Slováků žije v zahraničí. Povídka se odehrává v Itálii, její hrdinka se musí nejen vyrovnat s tím, že sama žije v cizině, ale ještě se naučit jednat s italskou služkou. Je to vtipná a současně mrazivá povídka o jazykovém nedorozumění - a právě proto ji vysíláme ve slovenském originále.


Účinkují: Igor Bareš, Martin Matejka a Zuzana Kronerová

Připravila: Eva WilligováRežie: Vlado Rusko

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.