Pavla Horáková: Teorie podivnosti. Soft sci-fi řešící vztahová témata i podstatu vesmíru

Intelektuálka Ada Sabová coby sarkastická vypravěčka vás provede zdánlivě všední skutečností. Její vtipné poznámky a výklad reality ale brzy odhalí podivné souvislosti našeho světa. Mnohovrstevnatý román Teorie podivnosti české spisovatelky, rozhlasové redaktorky a překladatelky Pavly Horákové byl oceněn Magnesií Literou za prózu. Na Vltavě z něj čte vynikající Dana Černá. Poslouchejte on-line do 5. listopadu. 

Patnáctidílná rozhlasová četba na pokračování z románu Teorie podivnosti má všechny předpoklady posluchače zaujmout. Kniha získala cenu Magnesia Litera 2019 – Litera za prózu a vyvolala řadu pozitivních i negativních kritických ohlasů.

Kniha Teorie podivnosti od Pavly Horákové

Autorka absolvovala mnoho rozhovorů v tištěných i elektronických médiích a dílo se stalo literární událostí, o které se hovoří a diskutuje.

Vypravěčka Ada Sabová sice pracuje jako vědkyně v Ústavu mezioborových studií člověka, ale sama pochybuje o smysluplnosti svého profesního konání. V soukromém životě po několika špatných zkušenostech dává přednost krátkodobým vztahům a především se neustále zabývá zkoumáním toho, jakým způsobem funguje vnějškové působení lidí a jak na lidi působí tzv. první dojem.

To má přímou souvislost s její profesí: Adina habilitační práce nese pracovní název Subjektivní percepce vzájemné vizuální kompatibility. Vypravěčka nás provází světem, který se snaží pochopit a vyložit, ale který je ve své nekonečné spletitosti v podstatě neuchopitelný.

Účinkuje: Dana Černá

Připravila: Petra Lásková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2019.

Na Vltavě jsme prvnímu samostatně psanému románu Pavly Horákové před časem věnovali jeden z pořadů Reflexe: Literatura! Poslechněte si záznam debaty Olgy Stehlíkové s literární kritičkou a redaktorkou revue Host Evou Klíčovou a s literárním publicistou a editorem webového speciálu České televize ArtZóna.cz Josefem Chuchmou.

autoři: Petra Lásková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související