Pavel Landovský: Hodinový hoteliér. Vynikající hra o destrukci lidských vztahů

19. červenec 2022

Rudolf Hrušínský a Radovan Lukavský jako dva svérázní penzisti, kteří za úplatu poskytují svůj původně honosný měšťanský byt jednomu páru ne zrovna nejšťastnějších milenců. Na vztazích této pozoruhodné čtveřice postav rozehrává Pavel Landovský komedii o pošetilostech lidského počínání, o snahách těžit ze všeho a ze všech, ale i o snahách zachovat si navzdory prostředí, kde se hodnoty proměňují ve veteš, přece jen jakýsi lidský rozměr. 

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Helena Albertová
Osoby a obsazení: Fána (Rudolf Hrušínský), Hanzl (Radovan Lukavský), Zuzi (Naďa Konvalinková) a Ríša (Martin Stropnický)
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1992

Hodinový hoteliér byl poprvé uveden koncem šedesátých let v pražském Činoherním klubu, kde byl Pavel Landovský v hereckém angažmá a jako přední člen této proslulé scény tu exceloval v řadě rolí. Koncem sedmdesátých let však byl politickými poměry donucen k odchodu do exilu a angažmá získal ve vídeňském Burgtheatru. Přestože se tak na řadu dalších let přesunulo těžiště jeho herecké práce do Vídně, díky své éře v Činoherním klubu a díky řadě filmových a televizních rolí, patří u nás stále k nejpozoruhodnějším hereckým osobnostem. Navíc je znám také jako autor divadelních a rozhlasových her.

Rozhlasová podoba komedie Hodinový hoteliér vznikla počátkem devadesátých let v režii Josefa Melče s Rudolfem Hrušínským a Radovanem Lukavským v hlavních rolích. Dále účinkují Naďa Konvalinková a Martin Stropnický.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.