Pavel Landovský: Arest. Jednoaktovka na téma člověk a moc

8. říjen 2024

Další z řady „vaňkovek“, her s postavou Ferdinanda Vaňka. Reprízu k 10. výročí úmrtí Pavla Landovského poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Helena Albertová
Osoby a obsazení: Ferdinand Vaněk (Jan Novotný), Soumar Harry (Rudolf Hrušínský), Pejchl (Josef Somr), Voňavka (Milan Stehlík), Horňák, cikán, lupič (Petr Rašev), Matte, cikán (Emil Žák), režisér, hlas (Vladimír Pospíšil) a vězeň, hlas (Eduard Pavlíček)
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1993

Právě před deseti lety, 10. 10. 2014, zemřel skvělý český herec, dramatik a disident Pavel Landovský, který se nesmazatelným způsobem zapsal do kulturního dění druhé poloviny 20. století. Na začátku sedmdesátých let patřil k nejoblíbenějším tuzemským hercům, především díky filmům Svatba jako řemen, Soukromá vichřice nebo Utrpení mladého Boháčka. Byl jednou z hvězd, kterými se pyšnil herecký soubor pražského divadla Činoherní klub.

Po srpnové okupaci v roce 1968 dal Pavel Landovský svou popularitu do služeb českého disentu, když se významným způsobem zasloužil o zveřejnění Charty 77. Automobilová honička Václava Havla a Pavla Landovského s StB 6. ledna 1977, při které ujížděli s prohlášením Charty 77 a seznamem podpisů k poštovním schránkám, se stala legendární. Po podpisu Charty 77 byl Pavel Landovský opakovaně vyslýchán StB a v rámci akce Asanace byl donucen k emigraci do Rakouska. V Rakousku se herecké profesi věnoval na prknech vídeňského Burgtheateru a pracoval například se světoznámým německým režisérem Peterem Steinem.

Landovský Arest koncipoval modelově, jako politickou disputaci vězňů – nově příchozí disident Vaněk, stejně jako bývalý důstojník cizinecké legie Soumar, který si odpykává čtrnáctý rok a prošel i kriminály sovětskými, režim odsuzují, naopak ideologicky zmanipulovaný tiskař, který si přilepšoval falešnými jízdenkami, jej slepě hájí.
Lenka Jungmannová, teatroložka (z doslovu ke knize Hodinový hoteliér a jiné hry)

Vedle hereckého talentu prokázal Pavel Landovský nadání také jako dramatik. V divadlech byl s úspěchem uveden jeho Hodinový hoteliér, v rozhlase vznikly inscenace her Objížďka nebo Noční linka. Potřeba informovat Západ o poměrech v totalitě se promítla i do Landovského aktovky Arest, kterou přispěl do řady tzv. „vaňkovek“, her s postavou Ferdinanda Vaňka.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio