Černý pop, Kino, Cesta na Měsíc, Měsíc nad řekou Tejo a další povídky Igora Malijevského

7. říjen 2024

Igora Malijevského mohou znát posluchači Vltavy z vysílání Čajovny, z literárních večerů EKG, které řadu let pořádal s Jaroslavem Rudišem v pražském divadle Archa, ale také z řady básnických a prozaických knih a fotografických publikací. Právě focení je totiž jeho další vášní. Do vltavské Povídky jsme vybrali Malijevského osm krátkých próz, tři z nich uvádíme v rozhlasové premiéře. Online si je můžete poslechnout po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Kino
Připravila Klára Fleyberková
Účinkuje: Petr Lněnička
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2018
 
Buj čim
Účinkují: Dušan Urban, Petr Kubes, Jiří Nebenführ a Jiří Suchý z Tábora
Rozhlasová úprava a režie: Michal Bureš
Natočeno: 2010
 
Jeannie, Ryba a Šťastné kuře Dick
Připravila: Jana Pithartová
Účinkují: Josef Pejchal a Jana Ondrušková
Režie: Jiří Seydler
Natočeno: 2016
 
Černý pop, Cesta na Měsíc, Měsíc nad řekou Tejo
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Martin Pechlát
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 7. 10. 2024

Igor Malijevský (1970) vystudoval teoretickou fyziku na MFF UK a absolvoval na téže univerzitě několik ročníků filozofie. Pracoval ovšem jako umývač nádobí v hotelu Forum, hlídač čerpadla, správce počítačové sítě, učitel fyziky na základní škole, redaktor Literárních novin, učitel tvůrčí fotografie na základní umělecké škole... Od roku 2003 je na volné noze, věnuje se literatuře a umělecké fotografii.

Kino

O lásce a o tom, jak složitá někdy dokáže být, se popsaly už stohy papíru. Jenže tohle téma se nikdy nevyčerpá. A tak se k němu teď obrací i Igor Malijevský. Dělá to však svým osobitým způsobem, takže povídka Kino není žádná jednoduchá love story. Na jejím pozadí (nebo snad popředí?) se odvíjí obraz litevského Kaunasu – tak trochu exoticky ošuntělá krajina. Co dokáže udělat s tak trochu ošuntělým vztahem?

Buj čim

I muži chtějí být milováni, chtějí milovat, rádi by žili jinak, naplno, ale většinou se objeví něco (nebo někdo), co jim v tom brání, připomíná vydavatel antologie Povídky o mužích, ze které jsme povídku Buj čim vybrali. Humorná povídka se odehrává v jedné zapadlé knajpě.

Jeannie, Ryba a Šťastné kuře Dick

Jako obraz „něhy Nového Yorku“ líčí autor setkání českého uměleckého turisty se svéráznou newyorskou policistkou v první krátké povídce Jeannie. Ryba je součástí předvánoční nálady, kterou prožívá otec s šestiletou dcerou v ledovém království českého venkova. A Šťastné kuře Dick je metaforický příběh zvídavého kohoutka, který utekl z velkochovu.

Černý pop

Příběh se odehrává v Carevu (dříve Mičurin), známém bulharském letovisku na pobřeží Černého moře. Nejlepší hospoda ve městě se jmenuje Bagdád a vede ji chlapík, co se mu říká Saddám. Na hlavní třídě můžete potkat Nikolu, starého malíře s francouzským šarmem. Je tu krásně, ale člověk se kolem sebe musí umět dívat.

Cesta na Měsíc, Měsíc nad řekou Tejo

Život v malém domečku za Bratřicemi daleko od lidí a hledání odpovědí na zásadní otázky bytí a v druhém vyprávění meditace v letadle do Portugalska nad mraky, světem, lidmi i vlastním životem. Dvě povídky ze sbírky Měsíc nad řekou Tejo.

Spustit audio

Související