Patrick Quentin: Stín viny

3. leden 2016

Detektivní seriál o rodině plné podezřelých z vraždy.

Pětidílný seriál poslouchejte na Vltavě od 3. ledna 2016 vždy v neděli v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Dramatizace známého detektivního románu z prostředí bohaté newyorské rodiny, v jejímž středu dojde k nečekané vraždě. Devatenáctiletá Irene Hadleyová má před svatbou, když se seznámí s okouzlujícím světákem Donem Saxbym. Irene se rozhodne zrušit plánovaný sňatek a bezhlavě se upne na vztah se svou novou známostí. Ukáže se však, že Saxby je profesionální svůdce a když dívka přichází do jeho bytu pro vysvětlení, nalezne ho mrtvého.

Rozbíhá se vyšetřování, v jehož průběhu vycházejí najevo utajované vztahy a malá dramata, která spějí k nečekanému vyústění.

Patrick Quentin je pseudonym užívaný hned několika autory, nejčastěji pak dvojicí Richard Webb a Hugh Callingham Wheeler. Jejich první knihy byly ještě psány v konvencích „klasického zlatého věku detektivky“. Po roce 1940 se mu začínají vzdalovat jak postavami detektivů, tak i příklonem k jiným druhům románů s napětím. Když Webb na začátku 50. let přestal ze zdravotních důvodů psát, pokračoval Wheeler v psaní pod zavedeným pseudonymem Patrick Quentin sám a knihy vydané od roku 1952 jsou již jen jeho dílem. Což platí i pro detektivní příběh Stín viny vydaný v roce 1959.


Osoby a obsazení: Consuela (Veronika Gajerová), Georg Hadley, její manžel (Oldřich Vízner), Eva Lordová, jeho milenka (Simona Postlerová), Vivien Rysová, přítelkyně (Taťjana Medvecká), Malcom Ryson, jejich syn (Petr Štěpánek), Chuch Ryson, jejich syn (Martin Preiss), Don Saxby (Miroslav Etzler), Ted Bradley, reportér (Jaromír Meduna), hlášení a odhlášení (Lubor Šonka) a Irene Hadleyová, jeho neteř (Andrea Elsnerová)

Autor: Patrick Quentin Překlad: Vlasta DvořáčkováDramatizace: Ivan BednářDramaturgie: Jana PaterováRežie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2001.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio