Páteční večer – Navzdory rušičkám

6. květen 2011

Páteční večer 6. dubna 2011 se zaměří na téma Literatura a spisovatelé ve vysílání Rádia Svobodná Evropa. Rozhlasovou koláž unikátních archivních zvukových nahrávek, vzpomínek pamětníků a hudby připravili Jiří Vondráček a Miloš Doležal a vysíláme ji v rámci Programu stanice Vltava k 60. výročí zahájení československého vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Newyorská a později mnichovská redakce Československého vysílání Rádia Svobodná Evropa se po komunistickém puči v roce 1948 (podobně jako později po srpnu 1968) stala domovským místem řady českých spisovatelů, esejistů a básníků, kterým se podařilo uprchnout z vlasti. A ti vysílali na vlnách Rádia Svobodná Evropa – navzdory rušičkám a skrze železnou oponu – necenzurované slovo: úvahy časové a nadčasové, povídky, reflexe, reportáže, rozhovory, poezii, hudební texty atd. Mezi takové autory patřili Ferdinand Peroutka, Egon Hostovský, Zdeněk Němeček, Pavel Tigrid, Jan Čep, Antonín Kratochvíl, Josef Jedlička, Ivan Binar, Karel Kryl… Dějiny Svobodné Evropy se tak staly důležitou kapitolou příběhu české literatury ve druhé polovině 20. století.

Autoři pořadu sestavili zvukovou koláž, ve které se prolínají vzpomínky pamětníků (bývalí redaktoři a zaměstnanci Rádia Svobodná Evropa v New Yorku a Mnichově – Slávka Peroutková, Pavel Pecháček, Zdenek Slouka, Antonín Kratochvíl, Peter Demetz a Ivan Binar) s unikátními archivními zvukovými snímky – záznamy autentických pořadů Svobodné Evropy, které pronikaly během 40 let její existence, skrz železnou oponu i navzdory rušičkám do Československé socialistické republiky.

V Pátečním večeru posluchač uslyší hlas Ferdinanda Peroutky, Julia Firta či Josefa Jedličky, vzpomínky Johannese Urzidila, rozhovor se spisovatelem Janem Čepem a básníkem Ivanem Divišem, úryvky z autorské četby Egona Hostovského a Jana Čepa a také zpěv Karla Kryla.

Archivní snímky pocházejí ze zvukového archivu Rádia Svobodná Evropa, uloženého v Národním muzeu v Praze. Komentáře čte Jana Franková.

autoři: jvk , Miloš Doležal
Spustit audio