Pár vzpomínek, Kudy kam nebo Červené korály. Povídky Judith Hermannové, současné německé prozaičky

24. listopad 2023

Když vyslovíte jméno Judith Hermannová, po celé Evropě se nadšeně usmějí davy čtenářů. V Německu pak téměř všichni. Její hvězda se zrodila už koncem devadesátých let, kdy jako ani ne třicetiletá žena napsala svou prvotinu – soubor povídek s názvem Letní dům, později. Autorka se netají tím, že psaní povídek je pro ni přirozenější a snazší. A tak ve výčtu jejích knih povídkové sbírky suverénně převažují. Výběr z nich poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Konec Něčeho
Účinkuje: Marie Štípková
Překlad: Kateřina Hůlková
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 20. 11. 2023
 
Kudy kam
Účinkuje: Simona Vrbická-Koptová
Překlad: Petr Štědroň
Připravil: Petr Turek
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2007
 
Pár vzpomínek
Účinkuje: Petra Špalková
Překlad: Petr Štědroň
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2019
 
Červené korály
Účinkuje: Iva Volánková
Překlad: Kateřina Hůlková
Připravily: Iva Volánková a Kateřina Halaštová
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: 2001
 
Malte
Účinkuje: Kamila Valůšková
Překlad: Tereza Semotamová
Připravil: Tomáš Sedláček
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2014

Mladá německá prozaička Judith Hermannová (nar. 1970) je autorkou několika prozaických knih. Její prvotinu s názvem Letní dům, později (1998) ještě stihl přivítat slavný německý kritik Marcel Reich-Ranicki:

Máme novou spisovatelku, excelentní autorku. Její úspěch bude veliký.
Marcel Reich-Ranicki

Nemýlil se – Hermannová patří dnes k nejpopulárnějším spisovatelkám v Německu.

Z této sbírky jsme vybrali povídku Konec Něčeho a Červené korály. Dnes – 25 let od prvního vydání – patří povídková sbírka už téměř ke klasice německojazyčné literatury. Devět příběhů, které v knížce jsou, se převážně odehrává v různých částech Berlína a jeho okolí. Jejich hrdinové mají podobný problém – život jako obří břímě, se kterým si nevědí rady. Pasivně čekají, co přijde, a s obavami hledí na každou změnu.

Druhá sbírka povídek s názvem Nic než přízraky (německy 2003, česky 2005), z níž jsme vybrali povídku Kudy kam, je už rozsahem dvojnásobná. Texty jsou plné obrazů melancholické krásy, smutku, nejasných tužeb. Dějištěm příběhů už není Berlín, nýbrž Island, Karlovy Vary nebo Tromso.

Sbírka, z níž jsme vybrali povídku Malte, nese název Alice.

Zatím poslední sbírkou je Lettipark, která se – stejně jako ostatní svazky – dočkala i českého vydání. Pro nakladatelství Větrné mlýny ji přeložil Petr Štědroň. Právě z ní také pochází povídka nazvaná Pár vzpomínek.

Konec Něčeho

Sophie v kavárně vypráví o posledních letech života své babičky. Už se téměř nemohla hnout s postele, ale stále náruživě kouřila a pila pivo a kořalku, i když před ní rodina schovávala lahve. Měla své rituály, na nočním stolku jí vždy musela hořet čajová svíčka. Poslední měsíce před smrtí všechny podezírala, že ji okrádají. Sophia vypráví o své babičce a o minulosti své rodiny a zdá se, že v kavárně kromě ní už žádný jiný host není...

Kudy kam

Povídka s názvem Kudy kam se odehrává v Praze. Je doba, kdy se na státních hranicích v Evropě již nevyžadují cestovní pasy, postavy povídky však navzdory tomu obtížně hledají záchytné body v životě. Vědí, že by mohli být místo v Praze třeba v „Moskvě, Záhřebu nebo v Káhiře“, ale jejich existenciální problémy by to nevyřešilo.

Pár vzpomínek

Povídka nazvaná Pár vzpomínek ze sbírky Lettipark vypráví subtilní příběh dvou žen ve velmi odlišných životních fázích. Vypravěčkou tohoto mnohoznačného příběhu je v rozhlasovém zpracování herečka Petra Špalková, kterou ve studiu vedl Petr Mančal. A společně se museli vypořádat s minimalistickým jazykem autorky a s intimní atmosférou jejího textu.

Červené korály

Jak moc může zděděný náramek po prababičce zasáhnout do života jedné dívky, která hledá svůj vlastní hlas? Jak velký vliv má takový náramek, když je s ním spojen příběh zrady, bolesti, dokonce i vraždy, ale zároveň silných mileneckých citů?

Malte

Alicin strýc Malte spáchal před čtyřiceti lety sebevraždu. Nikdy ho nepoznala, ale stejně ho celý život postrádá. Chce o něm vědět více, jaký byl i proč se rozhodl sám ukončit svůj život. Vyhledá proto v telefonním seznamu číslo jeho dávného přítele Fridricha a domluví si s ním schůzku.

Spustit audio

Související