Panu učiteli s láskou. Miloň Čepelka pátrá po osudu svého gymnaziálního profesora

18. květen 2024

Jsou příběhy a události, které nás minou, přestože bychom je chtěli znát, neboť se nás ať už přímo, nebo nepřímo dotýkají? Básník, scenárista a herec Miloň Čepelka pátrá po osudu svého gymnaziálního profesora, politika, básníka, amatérského divadelníka a jedné z obětí totality − Karla Procházky. V ČRo Hradec Králové pořad připravili autor Milan Dus a režisér Pavel Krejčí. Poslouchejte online do 21. června 2024.

„Když jsem byl žáčkem na základce, pan Procházka seděl jako poslanec v prvním poválečném Národním shromáždění kousek od Milady Horákové nebo Huberta Ripky. Když jsem byl malý primán na gymnáziu, byl mým třídním, jenže hned 25. února 1948 zmizel. Když jsme na jedenáctiletce maturovali, měl už dávno vyfasovanou vězeňskou pryčnu v Leopoldově na cele s Janem Zahradníčkem a Václavem Renčem. Své básně se učil nazpaměť, protože jako mukl nesměl psát. Když jsem nastupoval do rozhlasu, jeho propustili na amnestii. Když jsme v Praze zakládali divadlo, on už zas režíroval v Dobrušce ochotníky. Ale tohle všechno jsem se dozvěděl teprve nedávno. Celou tu dlouhou mezidobu jako kdyby nebyl, marně jsem se po něm ptával. Berte to tak, že konečně splácím dluh. I za své spolužáky,“ říká Miloň Čepelka.

V pořadu, který v Českém rozhlase Hradec Králové připravili autor Milan Dus a režisér Pavel Krejčí, dále hovoří dcera Karla Procházky Marie Roszyncová a někdejší ředitel Vlastivědného muzea v Dobrušce Jiří Mach.

autoři: Milan Dus , Pavel Krejčí
Spustit audio

Související