Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra. Byt, který pamatuje osudy čtyř měšťanských rodin

17. červenec 2020

Víte, kam se dostanete, když vystoupáte do prvního patra MacNevenova paláce na Novém Městě? Kolemjdoucím jistě napoví bronzová busta Františka Palackého od Josefa V. Myslbeka, která je na domě umístěna. V Palackého ulici číslo 7 se totiž skrývá Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra. Přední trakt bytu, který obývaly čtyři generace významných osobností moderních dějin, odhalí návštěvníkovi měšťanský interiér uchovaný v téměř nezměněné podobě. 

Dnes je byt ve správě Národního muzea, slouží jako stálá expozice a věnuje se především dvojici významných představitelů vědeckého, politického a kulturního života české společnosti 19. století – F. Palackému a F. L. Riegrovi.

„Jsme v Památníku Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra v MacNevenově paláci. Původně tu stál renesanční dům, který byl zakoupen irskými lékaři MacNeveny. V 18. století ho pak koupil pražský měšťan Johann Měchura, zámožný právník zastupující šlechtu. Palác byl poté přestavěn a v roce 1905 k němu Bráfovi nechali přistavit ještě činžovní dům. V bytě, ve kterém stojíme, žili Měchurovi, pak se sem přiženil František Palacký a žila tu rodina Palackých, dcera F. Palackého si pak vzala Františka Ladislava Riegra a žili zde Riegrovi a nakonec si dcera F. L. Riegra vzala Albína Bráfa, a tak tu žili Bráfovi, kteří byli poslední rodinou obývající byt,“ vypráví Dana Přenosilová, z oddělení starších českých dějin, která je kurátorkou památníku a také sbírek textilu a hraček Národního muzea. 

Salon, Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra

Vnučka Františka Palackého a dcera Františka Ladislava Riegra Libuše Bráfová, poslední obyvatelka bytu, si přála, aby se autentické životní prostředí jejích předků uchovalo jako muzeum. V roce 1931 se tedy byt poprvé otevírá veřejnosti. Přední trakt bytu, ve kterém se expozice nachází, se skládá z pěti místností – jídelny, salonu, pracovny Františka Palackého, pracovny Františka Ladislava Riegra a z pokoje s částí etnografických sbírek Libuše Bráfové. O jednotlivých místnostech a jejich vybavení začíná Dana Přenosilová vyprávět.

Psací stůl Františka Palackého v jeho pracovně, Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra

Salon je největší místností bytu, dominují mu sedací soupravy potažené zeleným sametem a klavír ze zámku Riegrových v Malči. „Pořádaly se zde nejen politické debaty a salony, ale i menší plesy. A nejznámější se stal v období, kdy tu žil František Ladislav Riegr s dcerou Marií. Ta se věnovala organizování salonů orientovaných především na politiku a národní snažení. Většina nábytku, který tu vidíme, patřila Riegrovým, třeba krásné secesní hodiny s lampou dostal ke svým osmdesátým narozeninám František Ladislav Riegr od Amerického klubu dam Vojty Náprstka,“ popisuje kurátorka.

V Památníku se nachází úmrtní lože, jak Františka Palackého, tak Františka Ladislava Riegra, v pracovně F. Palackého pak návštěvník mimo jiné uvidí schránku, ve které je uložen mozek F. Palackého. Malované lidové skříně a keramika ve sbírkovém pokoji Libuše Bráfové jsou pak jen dalším důvodem, proč se do tohoto unikátního prostoru vydat.

PRAKTICKÉ INFORMACE

  • Otevírací doba: květen – říjen, po předchozím objednání, pravidelně úterý 13 – 14:30, 15 – 16:30 
  • Vstupné: Plné 160 Kč, snížené 80 Kč 
  • Cesta: Metrem A do stanice Můstek a následně asi 3 – 5 min pěšky, nebo tramvají do zastávky Václavské náměstí a následně asi 3 minuty pěšky. 
  • Další informace:  Jednou měsíčně lze také navštívit komentovanou prohlídku, nejbližší se uskuteční v neděli 26. 7. od 10 do 11:30.
Spustit audio

Související