Micu aneb Po stopách první trvale žijící Japonky v Čechách

30. srpen 2024

Autoři pořadu Tamara Salcmanová a Miroslav Buriánek se s posluchači podělí o zajímavý životní příběh významné japonské ženy, Mitsuko Coudenhove-Kalergi. V putování se vydají po místech jejího pobytu a tvorby.

Připravili: Tamara Salcmanová, Miroslav Buriánek
Premiéra: 26. 8. 2024

Osmnáctiletá Mitsuko Aojama, dcera tokijského obchodníka se starožitnostmi, se v roce 1892 provdala za hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, který v Japonsku plnil diplomatickou misi legačního rady Rakouska-Uherska. Cesta ke sňatku nebyla zrovna jednoduchá, partnery dělil totiž nejen kulturní a věkový rozdíl, ale také rozdíl v postavení. Mitsuko byla mladá, krásná, výtvarně i literárně nadaná, ale neurozená. Všechny překážky se však nakonec ukázaly být nepodstatnými, Mitsuko si vzala českého šlechtice a v roce 1896 se svým manželem a dvěma syny opustila Japonsko, aby nadále žila na panství svého manžela.

Poslední hraběnka na zámku Poběžovice u Domažlic, Japonka Mitsuko z rodu Coudenhovů, na dobové fotografii

Jako hlavní sídlo si zvolili Ronšperk, nynější Poběžovice, kde Micu pečovala o sedm dětí a po předčasném úmrtí svého manžela i o celé panství. Navíc se věnovala i svým zálibám, hlavně malování a psaní.

Do Japonska se Mitsuko už nikdy nepodívala: „Po celý svůj život jsem se snažila být dobrou Japonkou a zrovna tak jsem usilovala i o to, abych byla dobrou Rakušankou, neboť Rakousko je vlastí mého manžela a mých dětí a stalo se i mou druhou vlastí.“ Často bývá označována za matku moderní Evropy, protože její syn Richard v roce 1923 založil Panevropskou unii, nejstarší evropské hnutí usilující o sjednocení Evropy.

V letním putování budeme hledat otisky Mitsuko Aojama v místech, kde ráda pobývala: na loveckém zámečku Diana, v Pivoni, v Horšovském Týně, v romantických kulisách Starého Hernštejna a samozřejmě v Poběžovicích. 

autoři: Tamara Salcmanová , Miroslav Buriánek
Spustit audio