Otto von Graben zum Stein: Strašidelné Čechy. Pitoreskní vyprávění z republiky duchů

2. září 2022

Jan Žižka, kněžna Libuše, Rýbrcoul nebo Bílá paní v novém a překvapivém světle. Z díla tajemstvím opředeného tyrolského hraběte čtou Vasil Fridrich a Jiří Roskot. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Vasil Fridrich, Jiří Roskot
Připravil: Jiří Kamen
Překlad: Marek Vajchr
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 29. 8. 2022

V letech 1731–1741 vydal tyrolský hrabě Otto von Graben zum Stein monumentální trilogii Rozpravy z říše duchů, ve které dva učenci s ironickým nadhledem a často i s komickou nadsázkou disputují o strašidlech a o jejich tehdejších obhájcích i popíračích. Podle Marka Vajchra, překladatele a editora českého výboru, se toto dnes už téměř zapomenuté dílo stalo inspirací – málokdy přiznanou – významných literátů 18. a 19. století a mělo zásadní význam pro ustanovení duchařského a hororového žánru.

Grabenův život v mnohém připomíná dobrodružné eskapády hrdiny pikareskního románu. Byl žebravým mnichem, polním kazatelem nebo bláznem na dvoře pruského krále. Co se týče duchů a strašidel, považoval Čechy za zemi, kde se jim zvlášť dobře daří. Ve vltavské Dopolední četbě uvádíme napínavé, groteskní i šokující příběhy, v nichž vystupují Jan Žižka, kněžna Libuše, krkonošský Rýbrcoul, Bílá paní nebo mstivý ovčák.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.