Osudy Petra Kořínka. Rozhlasové vzpomínání kontrabasisty, pianisty, skladatele, kapelníka a pedagoga

18. prosinec 2023

Nad neočekávanými peripetiemi poměrně spletitého osudu se v předvečer svého významného životního jubilea pozastavuje špičkový jazzman Petr Kořínek.

Technická spolupráce: David Dibelka a Jonáš Rosůlek
Připravili: Vladimíra Bezdíčková a Jiří Starý
Premiéra: 18. 12. 2023

S pozoruhodným nadhledem, osobitým humorem i vzácným smyslem pro detail připomíná nejprve formotvorné okamžiky svého dětství, které strávil v harmonickém prostředí široce rozvětvené rodiny v poválečném Brně a jeho blízkém okolí. Rozdováděné období svého dospívání ilustruje barvitými vzpomínkami na dobrodružné hry v klukovských partách. Vypichuje aktivní sportování, připomíná obohacující pobyty v přírodě a nezapomíná ani na první čtenářské dojmy.

Kromě školních zážitků zmiňuje také postupný rozvoj svých hudebních dovedností, propojených nejprve s intuitivním zpíváním a hrou na oblíbenou kytaru. O něco podrobněji už popisuje následné docházení na soukromé hodiny klavíru. S neskrývanou láskou i trochou nostalgie posléze glosuje také svoje šestileté studium kontrabasu na Státní hudební konzervatoři Brno.

Bohatý muzikantský život odstartoval Petr Kořínek velice záhy, už během svých středoškolských studií. Jako zdatný pianista s vytříbenou technikou působil nejprve v amatérském dixielandovém souboru. Bezprostředně poté následovalo poloprofesionální angažmá v Orchestru Jana Kvardy, který se specializoval hlavně na populární taneční hudbu. Ve druhé polovině 60. let bláznivého 20. století už vedl své vlastní formace se stylovým zaměřením na moderní postbopový mainstream, modální jazz i soudobé avantgardní výboje.

Svoji úspěšnou a prestižními cenami lemovanou profesionální dráhu rozjel Petr Kořínek naplno až po absolvování povinné základní služby v bratislavském Vojenském umeleckém súboru kapitána Jána Nálepky. SHQ Karla Velebného, JOČR / TOČR, Jazz Cellula Laca Decziho, Karel Růžička Quartet, Trialog, Linha Singers, VSOP trio+2, Fresh Uncles, Moravské jazzové duo či Petr Kořínek Jazz Orchestra / Pocket Band Petra Kořínka – to jsou jen některá z množství prvotřídních uměleckých seskupení, v nichž dlouhodobě působil převážně jako kontrabasista, skladatel, aranžér anebo kapelník.

Zvláštní pozornost ve svém vyprávění věnuje Petr Kořínek také pedagogickým aktivitám. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka a Vyšší odborné škole v Praze působí v různých vedoucích funkcích už celé tři dekády. Za tu dobu se mu podařilo vychovat hned několik generací na hudební scénu teprve vstupujících muzikantských osobností.

Co všechno dalšího a zajímavého se v soukromém i profesionálním životě špičkového tuzemského jazzmana Petra Kořínka přihodilo, zjistíte při poslechu pětidílného cyklu vltavských Osudů, provázeného klavírními improvizacemi protagonisty.

autor: Jiří Starý
Spustit audio

Související