Osudy Josefa Jařaba. Poslechněte si rozhlasové vzpomínky amerikanisty a vysokoškolského pedagoga

3. květen 2023

Anglista a amerikanista, překladatel, pedagog, politik a první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab zemřel po krátké nemoci 3. května roku 2023 ve věku 85 let. Podstatnou část svého života zasvětil propagaci americké kultury a literatury u nás.

Narodil se 26. července 1937 v Kravařích ve Slezsku. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kam se po letech vrátil přednášet anglistiku a amerikanistiku. Na sklonku roku 1989 se stal jednou z klíčových postav sametové revoluce v Olomouci. Byl zvolen rektorem Univerzity Palackého a vykonával tuto funkci až do roku 1997. Roku 1990 mu byla udělena profesura. V letech 1996 až 2006 působil ve funkci senátora Parlamentu České republiky, nejprve za volební obvod Olomouc a posléze za Opavu.

V pětidílném cyklu, který před šesti lety v olomouckém studiu Českého rozhlasu natočil Jan Sulovský, sledujeme životní etapy Josefa Jařaba. Podstatné je, že orientace na kulturu a literaturu Spojených států amerických je u něj nejen povrchní módou uplynulého čtvrtstoletí, ale celoživotním zájmem. „Od prvních setkání s americkou literaturou a kulturou mě fascinovala její pluralita, která je zárukou toho, že se stále něco nového děje. A také duch svobody, který je typický pro jazz, ale i literární a výtvarné umění,“ říká v rozhovoru pro Týdeník Rozhlas.

Spustit audio

Související