Ostravské dny se nebojí experimentů

23. srpen 2019

Ostrava se opět stává epicentrem soudobé hudební tvorby. Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny už po desáté láká k objevování soudobých autorů i děl, která otevírají nové hudební krajiny a přinášejí nevšední zážitky. Mezi 22. a 31. srpnem rozezní festival unikátní postindustriální prostory moravskoslezské metropole, koncertní sály, ale i katedrálu.

Běheme festivalu můžete návštívit putovní Audiozónu stanice Vltava s prezentací binaurální rozhlasové hry Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové.

V Ostravě před festivalem pro vltavskou Mozaiku natáčela Klára Kohutová:

Ostravské dny si nepotrpí na konvence a nebojí se vykročit i do oblastí, kam se mnoho festivalů artificiální hudby zpravidla nepouští. Mezi nejpřitažlivější položky programu letošního festivalu patří 23. srpna unikátní projekt Dlouhá noc: 18 hodin - 1080 minut, tedy noční maraton ikonických skladeb převážně 2. poloviny 20. století. Ten navíc otevře v prostoru před Divadlem Jiřího Myrona, kde opulentní párty s novou hudbou proběhne, skladba Dietera Schnebela „Harley-Davidson“ s devíti jezdci na proslulých amerických motocyklech. Celonoční program bude zahrnovat i to, co je možné nazvat chill out zónou či možnost předpoledního brunche s autory a interprety.

Čtěte také

Na festivalu dále v závěru léta zazní ikonická díla uplynulých desetiletí i české a světové premiéry nových kompozic. V Ostravě tak bude možné poprvé uslyšet skladbu pro jemenský šofar z rohu antilopy kudu a elektroniku ve vlastní interpretaci jejího autora Alvina Currana. Určitě zaujme i opera Mortona Feldmana „Neither“ z roku 1977, jejímž libretem o několika slovech jsou poznámky na okraji pohlednice, kterou autorovi poslal velký nepřítel opery, legendární dramatik a autor Čekání na Godota Samuel Beckett. Na provedení 31. srpna se budou podílet sopranistka Claudia Barainsky, dirigent Peter Rundel a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. V rámci večera zazní rovněž světová premiéra díla Petra Bakly „There Is An Island Above The City”.

Ostravské dny 2019 na Vltavě

Pátek 23. srpna 2019 – 10:00 – Vizitka
Hostem Renáty Spisarové je hudební skladatel Petr Bakla

Sobota 24. srpna 2019 – 16:00 – Minimaraton elektronické hudby
Přímý přenos části programu s vystoupením norské vokalistky Agnes Hvizdalek, slovenského zvukového umělce Jonáše Grusky a rakouského tria Sarros

Neděle 8. září – 21:00 – Futurissimo
Záznam orchestrálního zahájení Ostravských dnů 2019 z Trojhalí Karolina v Ostravě

Neděle 15. září – 21:00 – Futurissimo
Záznam srpnových koncertů festivalu Ostravské dny 2019 z Trojhalí Karolina v Ostravě

K vybraným festivalovým projektům se poté budeme na Vltavě v záznamu vracet ještě v průběhu října.

Ostravské dny oživí škálou zajímavých zvuků i jednodenní Minimaraton elektronické hudby, který se uskuteční v sobotu 24. srpna. Na programu budou také díla předních českých soudobých skladatelů, jako jsou Miroslav Srnka, Petr Bakla nebo Michal Rataj i skladby Elliota Sharpa, Christiana Wolffa, Terry Rileyho, Bernharda Langa či Chayi Czernowin. „Myslím, že dokážeme posluchačům, že nová a experimentální hudba je plná dobrodružství, nečekaných překvapení i silných emocí včetně humoru - stačí mít jen otevřené uši a mysl,” zve na Ostravské dny zakladatel festivalu Petr Kotík, klíčová osobnost světové scény nové hudby.

Čtěte také

Interprety pestrého festivalového programu budou tradičně orchestry, ansámbly a sólisté z Evropy i zámoří. Mladí hráči z celé Evropy se opět sjedou, aby se sdružili v unikátním rezidenčním orchestru ONO / Ostrava New Orchestra, v několika večerech vystoupí mezinárodní seskupení špičkových hráčů Ostravské bandy, po delší době se na Ostravské dny vrací renomovaný kanadský Quatuor Bozzini, poprvé vystoupí Studio Dan z Vídně, na pódiích se objeví americký S.E.M. Ensemble nebo holandský DoelenKwartet.

Součástí festivalu je také vzdělávací Institut, který je mezinárodním pracovním prostředím pro skladatele a interprety pod vedením hudebních osobností z celého světa.

Více informací k festivalu naleznete zde.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio