Oskar Wiener: Galantní ženich

1. březen 2021

Hořká groteska německy píšícího spisovatele Oskara Wienera v podání Borise Rösnera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z antologie Setkání vybrala a uvádí: Dagmar Oravová
Účinkuje: Boris Rösner
Překlad: Anna Valentová
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 1998

Oskar Wiener (1873, Praha – 1944, Terezín) byl pražský německy píšící autor. Psal romány, povídky a básně, které se často zabývaly rodnou Prahou a jejími obyvateli. Wiener patřil na přelomu 20. století do centra pražského okruhu básníků. Ve svých dílech často vykresloval obraz milého, romantického, biedermeierovsky vypadajícího města. Redigoval také antologie děl pražských básníků, obzvláště úspěšná byla sbírka německých básníků z Prahy, která vyšla v roce 1919. Po německé okupaci v roce 1939 zůstal v Praze. Podle informací z databáze obětí v České republice a pamětního místa Jad Vašem byl deportován spolu s chovancem č. 403 dne 6. července 1942 do Terezína, kde byl 20. dubna 1944 zavražděn.

autor: djo
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.