Opera Hodiny podle románu Michaela Cunnighama. Přímý přenos na Českém rozhlase Vltava

9. prosinec 2022

Na začátku byl oceňovaný román Michaela Cunnighama, který se inspiroval knihou Paní Dallowayová od Virginie Woolfové. Další život mu vdechl Oscary oceněný film s Meryl Streep, Julienne Moore a Nicole Kidman. Nyní se Hodiny, příběh tří žen žijících v rozdílných epochách, staly předlohou pro operu. Napsal ji Kevin Puts, z podnětu proslulé sopranistky Renée Fleming. 

Opera Hodiny. Kelli O’Hara jako Laura Brown

Román Michaela Cunnighama Hodiny, který získal prestižní Pulitzerovu cenu, popisuje osudy tří žen – spisovatelky Virginie Woolfové, její postavy paní Dallowayové a paní Brownové – které se odehrávají v jeden jediný den a v závěru se nenápadně protnou. Kniha je inspirována dílem Virginie Woolfové Paní Dallowayová a nabízí jemné předivo vztahů a pocitů, vypráví o lásce a přátelství, o těžkostech života, dotýká se palčivých a stále aktuálních témat AIDS, homosexuality nebo sebevraždy. 

Čtěte také

Filmová adaptace knihy, kterou natočil v roce 2002 Stephen Daldry a mimo jiné vynesla Nicole Kidmanové Oscara za ztvárnění role Virginie Woolfové, sklidila u diváků obrovský úspěch. Film získal také cenu na festivalu Berlinale, odnesl si Zlatý glóbus nebo cenu BAFTA v kategorii Nejlepší hudba, kterou složil Philip Glass.

Nyní se této látky chopil americký skladatel Kevin Puts. Světová scénická premiéra jeho opery Hodiny se uskutečnila v Metropolitní opeře v New Yorku v listopadu tohoto roku. Pod režijním vedením Phelima McDermotta, který si v minulé sezóně podmanil publikum Achnatonem Philipa Glasse, v díle excelují pěvkyně Kelli O’Hara, Joyce DiDonato a hvězdná Renée Fleming, která se tak po několika letech vrací na scénu Metropolitní opery. Taktovky se ujal hudební ředitel Metropolitní opery Yannick Nézet-Séguin. 

Přímý přenos vysíláme na Vltavě v sobotu 10. prosince od 19 hodin.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související