Ohlasy písní kapverdských

30. duben 2015

Atlantic Mucis Expo potřetí a Kriol Jazz Festival posedmé. Dnes ve čtvrtek v 15.30 a také v mimořádném doplňku od 20:45 a pak též v pondělní Dorůžkově Odpolední Čajovně - Hudbě na pomezí, opět v 15:30. Nechte se unášet na hudebních vlnách Atlantiku!

Základem hudby Kapverdských ostrovů kombinace afrických, evropských (zejména portugalských) a brazilských vlivů. Dominují stylově žánrové okruhy morna a coladeira, obojí jsou založené na využití strunných nástrojů: kytara, kavakíňo (ukulele), housle.

MORNA se vyznačuje svojí tklivostí, ne nepodobnou portugalskému stylu fado. Její název také vychází z anglického výrazu "to mourn" - plakat, naříkat. Mnoho těchto písní popisuje nelehké osudy emigrantů a jejich stesk a neuhasitelnou touha, většinou po domově. I stesk „pozůstalých“. COLADEIRA je hudebním stylem, určeným zejména jako doprovod k tanci v páru. Rytmus může být pomalejší i vysloveně veselý, pozitivní a kdysi vzniknul zrychlením tempa morny, do kterého postupně pronikly brazilské i další afro-latinské vlivy. Zahrnuje milostné písně i sociální protest.FUNANÁ pochází z ostrova Santiago a jeho doprovod je založený na zvuku akordeonu. Rytmus může být pomalejší i rychlejší. Jako tanec je funana párová a v dřívějších dobách byla zakazována pro její přílišnou smyslnost. V současnosti je to asi nejpopulárnější hudební a taneční styl na Kapverdách. Rychle se měnící rytmy, ovlivněné latinskoamerickými vlivy.Výrazným stylem je také BATUK, který v tradiční podobě provozují zejména ženy. Vyznačuje se specifickým rytmem (ženy v sedě tlučou do čehokoli), který přímo vybízí k tanci. Tanec je pak typický výraznými pohyby pánví, které ženy ještě zdůrazňují uvazováním šátku kolem boků. V dřívějších dobách se tanec praktikoval zejména na svatbách a nevěstě měl přinést plodnost.Hudba Kapverd má množství dalších stylů, jako například slavnostní SAN JON, MAZURKA nebo PASSADA.Moderní hudební a taneční styl nazývají Kapverďané ZOUK a jeho rytmus je převzatý z Martiniku a Angoly, kde mu zase říkají KIZOMBA.

03374129.jpeg

V dnešním pořadu uslyšíme nedávno nahrávky, například nový talent z ostrova Santiago Elidu Almeidu. Tato dnes dvaadvacetiletá zpěvačka vydala vloni zdařilé debutové album. Dále zazní ukázka z výběru kytaristy a houslisty s uměleckým jménem Bau, který působil mimo jiné i jako kapelník orchestru slavné Cesarie Evory. Pustíme si ale i rapera Shokantiho, ukulelový soubor z Kanárských ostrovů či svérázného kytaristu z ostrova Sao Nicolau Paulina Vieiru.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio