Obrození pantomimy

29. duben 2006

Pantomima patří spíše mezi okrajové žánry a z nabídky našich divadel takřka vymizela. Proto se skupina studentů Katedry nonverbálního a komediálního divadla pražské HAMU rozhodla, že se ji pokusí znovu dostat do širšího povědomí. Pomyslnou první vlaštovkou jejich snažení je komponovaný večer sólových pantomimických etud s výmluvným názvem Pantomime must go on!, který uvádí A-studio Rubín.

Za celým projektem stojí Miřenka Čechová, Nina Hlava a Radim Vizváry, kteří jsou i autory jednotlivých stylově různorodých etud. První z nich - Motýlka (podle Marcela Marceaua) - předvedla Nina Hlava. Krátká vtipná etuda o chytání motýlů s bolestným poznáním, že setře-li se jim z křídel pel, hynou. Následovala scénka Miřenky Čechové Expres tam a zpátky, ve které mimka rozehrála brilantní etudu o cestování vlakem. Obzvlášť komická byla pasáž, kde hlavní hrdinka, pubescentka se sluchátky na uších, navazuje s rozličnými spolucestujícími známosti v kupé a především neodolatelně (a neúspěšně) svádí mladíka vedle sebe. Naproti tomu vážnější téma nabídly oba výstupy Radima Vizváryho - melancholické Pantomissimo pro housle a existenciálně laděné Co tě hledá, když ne já.

Pantomime must go on!

Druhá etuda Niny Hlavy nazvaná Drezura propojila strohou hudbu vojenských pochodů s komickým zápolením cvičitelky s imaginárním, naprosto nepoddajným zvířetem, které se vší silou vzpouzí pochodovat v daném rytmu a daným směrem. A pointa? Objektem svérázného výcviku nebyl kůň, jak bez výjimky všichni diváci předpokládali, ale svéhlavá kráva, jak jsme pochopili až z mocného zabučení na konci - byla to krásná ukázka divadelní práce s divákovou představivostí. Poslední scénkou večera byl lehce surrealistický výstup Miřenky Čechové. Její etuda Star beze slov odvyprávěla příběh úplně ztrémované účastnice jakéhosi výběrového řízení (jak se později ukázalo, byl to konkurz na striptérku). Slečna, která byla ze začátku maximálně ostýchavá, když se jako soukala ze svých svršků, se pak u spodků náhle osmělila a samou horlivostí, jen aby se komisi zalíbila, se vysvlékla i z kůže.

Všechny, ač beze slov, tak maximálně výmluvné etudy se konaly na prázdném jevišti, kde byla nanejvýš bedna, a vystačily si s jednou rekvizitou. Vše ostatní obstarala hudba, světlo, talent a nadšení všech protagonistů. Za jediný méně šťastný počin tohoto večera považuji vystoupení zpěvačky Dagmar Zázvůrkové s doprovodem klavíristy Pavla Bělíka. Jejich produkce byla v přestávkách mezi tichým světem pantomimů spíše rušivá, nehledě na jejich nesoustředěnost a drobné chyby.

Pantomimické etudy v Rubínu zkrátka rozhodně stojí za vidění. Nejbližší repríza pořadu Pantomime must go on! se koná v neděli 30. dubna. Další informace lze získat na stránkách A-studia Rubín.

autor: Rudo Leška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.