Občas mám pocit, že nestíhám s lidmi na divadle sdílet všechno, co bych chtěla, říká režisérka Lída Engelová

30. prosinec 2022

Jedna z prvních českých režisérek vzpomíná na mistry konverzačního divadla, přemítá nad tím, proč vlastně divadlo dělá a jakou zkušenost si odvezla z tří hostování v Rusku.

Připravil: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: David Dibelka
Natočeno: 2022

„Od hlubokého mládí si pořád kladu otázku, proč to divadlo člověk s takovou vášní dělá. To je velmi nárazová činnost. Jde od premiéry k premiéře. Do každé té premiéry, kterou člověk zkouší, do každé té inscenace je zamilovaný. Potom je premiéra, potom ta zamilovanost ještě chvíli trvá, vlastně do té doby, než začne nový projekt. Tak jsem si to pojmenovala, že to je takové celoživotní čekání na tu devátou vlnu, na tu nejkrásnější, největší, která samozřejmě nikdy nepřijde nebo už byla a já jsem si jí nevšimla. Ale v principu si myslím, že kdybych se držela klasiků, tak všechno na světě už bylo řečeno, ale zřejmě nedostatečně, jak o tom svědčí stav lidstva…,“ říká režisérka Lída Engelová v podcastu Momenty.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související