O muzikantech, kteří v létě nezaháleli

16. září 2019

S trofejemi z mezinárodních soutěží se vrátili čtrnáctiletý varhaník Adam Suk, komorní soubory Trio Incendio, Alidne Quartet a Brasstet. Na mezinárodní konferenci uspěl i student hudební vědy Vojtěch Frank.

Adam Suk žije v Dražkovicích u Pardubic a je žákem Základní umělecké školy Pardubice Učí se hrát na klavír a také na varhany. Už před rokem získal cenu na soutěži varhaníků v Ostravě, kam jezdí studenti konzervatoří. Byl mezi nimi nejmladší. Letos se vydal změřit síly v mezinárodní konkurenci do Severního Irska, do města Armagh, a odvezl si první cenu v kategorii Junior.

Trio Incendio se dalo dohromady v roce 2016. Tvoří jej klavíristka Karolína Františová, houslista Filip Zaykov a violoncellista Vilém Petras. Mladá trojice už zvítězila v soutěžích Gianni Bergamo Classic Music Award v Luganu, Coop Music Awards v Cremoně, Concorso Internazionale „Marcello Pontillo“. Nejvíc jim prý pomohlo, když se stali členy Evropské akademie komorní hudby. Účastní se intenzivních letních soustředění a z jednoho takového si letos v Rakousku odvezli první cenu a cenu publika.

Anna Talácková je laureátka soutěže Pražské jaro 2019. Spolu s kolegy Barborou Trnčíkovou, Davidem Šimečkem, Danielou Roubíčkovou a Adamem Plškem založili Alinde Quintet a pár týdnů nato se stali vítězi mezinárodní soutěže dechových kvintet v Bukurešti. Ta je zvláštní tím, že je v podstatě pouze on-line, hodnotí se videonahrávky a účastníci si do Bukurešti nemusejí ani dojet pro diplom!

Hornistka Daniela Roubíčková je členkou kvinteta Alinde a také souboru Brasstet. Ten je složený ze studentů Akademie múzických umění a zároveň profesionálních členů předních pražských orchestrů. V srpnu zvítězil na Jeju International Brass Competition v Koreji – byl jediným evropským zástupcem mezi účastníky své kategorie. Tím si mimo jiné zajistil účinkování na příštím jubilejním ročníku festivalu Jeju International Wind Ensemble Festival, v rámci kterého je soutěž pořádána.

Poslední zmíněný (ale zdaleka ne jediný) potěšující úspěch, který se netýká hry na nástroj nebo zpěvu. Vojtěch Frank je mladý muzikolog, který se letos v létě zúčastnil konference o ruské hudbě, která se konala v Itálii. A odnesl si cenu za nejlepší studentský příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.