O lesních školkách a domácím vyučování

15. květen 2012

Jistě to znáte. Budík, pak pasta a kartáček, do brašny chleby a hurá na celodenní šichtu. Napřed pár let sezení u malých stolků, pak minimálně devět roků v lavici. Jde to i jinak, jak ukáže úterní Čajovna 15. května, tématicky laděná k Mezinárodnímu dni rodiny.

Postupovat budeme chronologicky. Vynecháme jesle, ale zaměříme se na školku, pro mnohé první instituci, která rodinný kruh na část dne nahradí. Pokud patříte k odchovancům letních dětských táborů, možná taky občas nostalgicky vzpomenete na hodiny strávené v letním lese nad šiframi táborové hry nebo dokonce ve vlastnoručně zbudovaném bivaku. Lesní mateřské školky se snaží dětem potěšení z pobytu v přírodě dopřávat celoročně v co nejvyšší míře. Zrodily se v Dánsku, ujaly se v Německu a posledních pár let přibývají i u nás. O tom, jak lesní školky fungují, přijde promluvit Johana Passerin z Asociace lesních mateřských škol.

Po školce většinou následuje školní docházka. I v Česku ale najdete děti, které nikam nedocházejí, protože je učí doma jejich vlastní rodiče. Kdo přesně může učit doma, jak staré děti a jaké předměty, to jsou otázky pro druhého hosta Čajovny, Danu Pražákovou, viceprezidentku Asociace domácího vzdělávání, zároveň domácí učitelku s osmiletou praxí.

Čajovnu o lesních školkách a domácím vyučování vysíláme živě 15. května, pokud se chcete do vysílání zapojit, můžete od 19:05 posílat dotazy e-mailem na adresu cajovna@rozhlas.cz nebo esemesky ve formátu TRIP mezera a text zprávy na číslo 736 30 40 30. Hodinou vás provedou Jaroslava Haladová a Iva Jonášová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.