Nový milník v příjmech designérů. Andrés Reisinger prodal virtuální nábytek během několika málo minut za ohromující částku

9. březen 2021

Internet a sociální sítě obrovským způsobem ovlivňují také svět designu a architektury, ať už v jejich prezentaci nebo prodeji. S novými možnostmi, posouvání vizuálních technologií a především se vznikem Instagramu jako ultimátní vizuální platformy se stal digitální obraz fetišem a dekorem. V tomto smyslu vznikl nový fenomén fiktivních interiérů a nábytku, které jsou od počátku svého vzniku určeny pouze k virtuální konzumaci a použití. 

Digitální a fiktivní design dnes ale není spojen pouze se sociálními sítěmi. Začínají ho využívat galerie, magazíny a komerční značky a uvádět tento fenomén v reálný život. Například ruský designér žijící v New Yorku Harry Nuriev na sebe upozornil během loňského jara projektem pro sportovní značku Nike, když pro ni navrhl virtuální prostředí, které si mohl pomocí filtru každý přenést do svého domova. Neonově svítící pohovka Air Max Day Sofa, která napodobuje estetiku ikonických bot Air Max, vzbudila velkou pozornost a podle některých magazínů se tento fiktivní kus nábytku stal vůbec nejpopulárnějším novým nábytkem během loňského jara. To nám odkrývá sílu digitálního prostředí jako nové platformy pro práci produktových i interiérových designérů.

Další krok k vytvoření zcela nové designérské disciplíny udělal před pár dny argentinský designér Andrés Reisinger. Ten navrhl v digitální formě deset kusů nábytku, které prezentoval pod názvem kolekce The Shipping na dokonale estetických počítačových vizualizacích. Rozhodl se je nabídnout v online aukci, kde za pouhých několik málo minut prodal digitální soubory tohoto nábytku za celkovou částku téměř 450 000 dolarů. Soubory jsou kompatibilní s nejrůznějšími internetovými platformami jako je například Decentraland, Somnium Space a Minecraft. 3D modely Reisingerova nábytku fungují také v platformách virtuální reality, můžete si je umístit do vaši virtuální zasedačky nebo použít v počítačové hře nebo filmu CGI.

Virtuální nábytek Tangled argentinského designéra Andrése Reisingera

Tento směr nabízí designérům zcela nové možnosti uplatnění a distribuce jejich nápadů. V podstatě se nábytek dostává na podobnou úroveň jako když se koukáme na filmy na streamovacích službách nebo si stahujeme písničky z hudebních databází. Digitální svět online nábytku je zcela novou platformou pro celosvětovou designérskou scénu. 

Ale na čem budeme sedět ve svých obývacích pokojích? I na to přináší Reisinger odpověď. Jedna část jeho kolekce nábytku má totiž další příběh. Se zakoupením digitálního souboru si zároveň pořizujete provedení tohoto konkrétního kusu mobiliáře v reálném materiálu.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související