Premiérová četba Odyssea, povídky i hudba. Na Vltavě slavíme dvojí výročí Jamese Joyce

Shut your eyes and see – Zavři oči a uvidíš. Takovou radu dal světu James Joyce už před sto lety. Právě v roce 1922 totiž vyšel jeho opus Odysseus. Zároveň je to také přesně sto čtyřicet let, co se narodil sám autor. Dvojí výročí teď oslavíme na Vltavě.

Že můžeme dobře vidět i se zavřenýma očima, dokazuje rozhlasové vysílání lépe než co jiného. Proto teď můžete zavřít oči a přenést se o století zpět, do světa, jehož základ postavil Joyce, zbytek je však na vás. Po celý únor bude podvečer patřit právě Odysseovi. Velkolepou premiérovou četbu mnohovrstevnaté dublinské parafráze antického mýtu z překladu Aloyse Skoumala načetl pod vedením Petra Mančala Lukáš Hlavica.

Lukáš Hlavica

V průběhu měsíce rámovaného touto obří klasikou světové literatury přineseme i další pořady spojené s Joycem a jeho tvorbou. Hned v prvním týdnu to bude například pětice povídek dokazující, že stejně jako byl autor schopen vystavět román vpravdě gigantických rozměrů, poradil si i s rozsahem o poznání menším. Archivní povídky z knihy Dubliňané doplní i jedna premiérová – Pension.

Klíčová díla a životní osudy Jamese Joyce pak v Mozaice přiblíží seriál, který s anglistou a překladatelem Davidem Vichnarem připravil Petr Šmíd. A velký romanopisec se otiskne i do hudebních řad. Jazzový podvečer přinese hudbu inspirovanou Joyceovými texty, ostatními pořady se pak bude proplétat stará i nová irská hudba.

Tak zavřete oči a uvidíte Joyce.

Nejnovější články