Dubliňané. Působivé a ve své době kontroverzní povídky Jamese Joyce

4. únor 2022

Čtyři archivní a jednu premiérovou povídku ze sbírky Dubliňané v překladech Aloyse Skoumala a Zdeňka Urbánka uvádíme u příležitosti 140. výročí narození autora. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Soupeři
Překlad: Aloys Skoumal
Účinkuje: Igor Bareš
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno v roce 2013.

Trapný případ
Překlad: Zdeněk Urbánek
Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 1996.

Pension
Překlad: Zdeněk Urbánek
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: František Špaček
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 2. 2. 2022

Matka
Překlad: Aloys Skoumal
Připravil: Libor Magdoň
Účinkuje: Anna Cónová
Režie: Marek Pivovar
Natočeno v roce 2010.

Mráček
Překlad: Aloys Skoumal
Připravila: Dagmar Oravová
Účinkuje: Jiří Ornest
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2003.

Spisovatel James Joyce, autor slavného Odyssea, patří největším experimentátorům na poli moderního románu. Narodil se v Dublinu, studoval na církevních školách a zdálo se, že bude knězem. Ale nestalo se tak. Nezačal ani studovat medicínu, kvůli které odešel do Paříže. Opustil Irsko a stal se „dobrovolným vyhnancem“. Ať už ale žil kdekoli, v Itálii, Francii nebo Švýcarsku, všude s sebou vláčel svůj Dublin a ve svých literárních dílech se do něj vracel.

Sbírka povídek Dubliňané vyšla poprvé v roce 1914 a má ještě pramálo společného s Joyceovými pozdějšími literárními experimenty. Snaží se zde život dublinské střední třídy popsat ve skutečné, nezkreslené podobě. Literární vědci na tomto příkladu nejčastěji dokládají pojem epifanie – tedy moment náhlého prozření literární postavy. A stane se tak samozřejmě i v příbězích, které jsme do vltavského vysílání vybrali.

Soupeři

Povídka Soupeři posluchače naladí na strunu trpkého životního příběhu úředníka Farringtona, který soupeří snad s každou věcí ve svém neútěšném životě – od zaměstnavatele a jeho otravných pracovních zakázek, přes alkohol až po vlastní rodinu. Starosti všedního života zapíjí Farrington v dublinských krčmách se svými přáteli. Při tom stihne porovnat síly a svaly s ostatními. Jaké to je utratit všechny peníze a přijít domů, kde ho nečeká teplá večeře ani otevřená náruč usměvavé ženy? Kdo a proč dostane výprask místo jemného pohlazení?

Trapný případ

Trapný případ je příběhem asketického bankovního úředníka Duffyho, který po prvotním přátelském vztahu odmítne lásku vdané ženy Emily Sinicové. Po její tragické smrti si postupně bolestně uvědomuje, že viníkem tragédie je vlastně on sám. 

Pension

Povídka Pension vypráví o rázné a přísné madam Moonyové, která si po rozvodu s manželem-opilcem zřídila penzion pro svobodné pány. Když se její devatenáctiletá dcera zaplete s jedním z hostů, je třeba dotyčného povolat k odpovědnosti. Několik postav z Dubliňanů nechal později Joyce epizodně „hostovat“ ve svém vrcholném díle Odysseus. Postava nešťastného milence Roberta Dorana je jednou z nich.

Matka

Mezilidské vztahy obyvatel Dublinu popisuje i povídka Matka. Jak už jsme u Joyce zvyklí, ani v tomto případě nehraje prim příběh, ale barvitě popsané tragikomické postavy a navozená atmosféra. Setkáváme se tu s paní Kearneyovou, která se rozhodne podílet na organizaci vlasteneckého koncertu, aby tak pozdvihla sociální status své rodiny. Její dcera Kathleen je skvělá pianistka s dobrou pověstí a k radosti paní Kearneyové bude i ona jednou z účinkujících. Události se ale nevyvíjí tak, jak by si hlavní protagonistka přála.

Mráček 

Dalším obrazem života postaviček města, které Joyce vášnivě miloval i nenáviděl, je črta Mráček. Dvaatřicetiletý úředníček přezdívaný Malý Chandler se v ní setkává s dávným přítelem, který před lety odešel z Dublinu, aby se v Londýně stal úspěšným novinářem. Chandler si jasně uvědomuje rozdíl mezi starým kamarádem a sebou, začne přemýšlet o životě a dojde nového pochopení sebe sama.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.