Nezabiješ nevěstku Raab. Libretista a básník Zdeněk Barborka

16. březen 2019

V tvorbě básníka Zdeňka Barborky mluvila poezie jedním dechem s hudbou. Byl autorem operních i oratorních libret, psal básně i prózu v hudebních formách. Koncem roku 2018 vyšel v nakladatelství Dybbuk vůbec první obsáhlý výbor Barborkových textů nazvaný Hommage (básně a prózy).

Hommage. Vychází první obsáhlý výbor z literární tvorby Zdeňka Barborky

Hommage

Do básnické i prozaické tvorby jednoho z předních představitelů české experimentální literatury nyní dává nahlédnout kniha Zdeněk Barborka: Hommage. Výbor z díla básníka, prozaika, operního libretisty a plzeňského redaktora Československého rozhlasu vydalo nakladatelství Dybbuk.

V operních reflexích o knize hovoří produkční Šárka Šavrdová a editor Michal Jareš. Jejich reflexe Barborkovy tvorby se prolínají se skladbami, na kterých se Barborka podílel jako dramaturg a textař.

Zdeněk Barborka (3. 4. 1938 – 9. 10. 1994) zasáhl nejen do české experimentální literatury, ale také do opery a elektroakustické hudby. Na cyklus jeho textů nazvaný Redukce vzniklo oratorium Nezabiješ!, kterým skladatel Zdeněk Lukáš reagoval na zklamání a beznaděj doby po okupaci v srpnu 1968.

Barborkovým nejvýznamnějším hudebně-dramatickým přínosem ale bylo libreto k elektroakustické opeře Nevěstka Raab, jejímž autorem je Jaroslav Krček známý především jako vedoucí souboru Chorea Bohemica.

autor: Boris Klepal
Spustit audio