Nesmrtelný Santini. Kutná Hora si letos připomíná tři sta let od úmrtí barokního umělce

13. duben 2023

Projekt Santini Immortalis začal třetího února – tedy v den výročí Santiniho narození – výstavou v podkroví sedlecké katedrály Nanebevzetí Panny Marie. Autory prací jsou studenti grafického designu na Západočeské univerzitě v Plzni. Na tuto výstavu naváží další nejen v prostorách sedlecké katedrály, ale i v Galerii Středočeského kraje v někdejší jezuitské koleji. 

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře – Sedleci

Sedlecká farnost krom výstav na letošní rok chystá i přednášky, workshopy, autorská čtení či speciální prohlídky, na nichž spolupracuje s Dačického domem, Českým muzeem stříbra a dalšími institucemi. 7. prosince, tedy v den úmrtí barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho, celý projekt vyvrcholí závěrečným koncertem Pardubické filharmonie v bývalém refektáři sedleckého kláštera.

Součástí programu je také Mural Santini Immortalis. Projekt má za cíl umělecky zpracovat nevzhledná vrata, která jsou umístěna v hojně navštěvované turistické oblasti v Zámecké ulici v Kutné Hoře – Sedlci. Z workshopů můžeme vypíchnout například ten o parfému, který stavitele oslavuje – vůně Santiniho Sanctuarium.

I Vltava letos Santiniho připomíná, skrze „rozhlasové uši“ jej můžeme vnímat na následujících koncertech: v Kladrubech u Stříbra, kde bude hrát Collegium 1704 9. září od 18:00, dále na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou zahraje SOČR a v bazilice ve Žďáru nad Sázavou rozezvučí varhany Pavel Černý spolu se Svatomichalskou scholou Brno.

autoři: Martina Kolajová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související