To nejlepší z Vizitky. Připomeňte si nejposlouchanější rozhovory roku 2019

23. prosinec 2019

Každý všední den si do studia zveme zajímavou osobnost českého nebo zahraničního kulturního života. Vybrali jsme několik nejžádanějších rozhovorů za uplynulý rok, připomenout si tak můžete povídání s Václavem Cílkem, Pavlou Horákovou, Evou Jiřičnou, Jitkou Šuranskou a dalšími.

1. Václav Cílek: Ztratíme-li svou kontinuitu, nestaneme se světoobčany, ale globálním póvlem

Realita má kvantový charakter. Je rychlá i pomalá zároveň. Je v ní ticho, krása a jemnost, které zůstanou. Tahle doba vychýlila rovnováhu ve prospěch zpráv, které jsou pravda dopoledne a odpoledne už ne. S geologem Václavem Cílkem jsme nevedli rozhovor o chaosu světa, ale o tom, co přispívá k jeho uspořádání.

Václav Cílek

2. Za Jitkou Šuranskou: Moje duše věděla, že se chce věnovat klasice i folklóru

Ve věku 41 zemřela v říjnu houslistka, zpěvačka a držitelka cen Anděl Jitka Šuranská. Připomeňte si tuto výjimečnou hudebnici, která se věnovala zejména interpretaci a úpravám moravských lidových písní. Hostem Vizitky byla v březnu tohoto roku.

Jitka Šuranská

3. Pavla Horáková: Snažím se psát maximálně srozumitelně

„Práce pro rozhlas mě – doufám – naučila zbavit se manýr a květnatosti a jít skutečně k jádru sdělení, tak aby čtenář nebo posluchač sdělovanému rozuměl a aby se k němu sdělení dostalo bez nějakých schválností,“ říká Pavla Horáková, jejíž román Teorie podivnosti získal cenu Magnesia Litera v kategorii próza.

Pavla Horáková

4. Eva Jiřičná: Nenarodila jsem se pro klidný život

V Centru umění DOX v pražských Holešovicích proběhla retrospektivní výstava naší nejznámější architektky, jediné Češky, které byl udělen Řád britského impéria. K rukopisu Evy Jiřičné patří sklo a světlo, poznávacím znamením jsou skleněná schodiště. Z Československa odešla ve svých 29 letech, půl století žije ve Velké Británii. V osmdesáti letech stále stojí v čele své londýnské firmy Eva Jiricna Architects Ltd.: EJAL, v Praze má ateliér AI – DESIGN. Svou profesní zkušenost načrtla jako lidskou ruku a popsala takto: Nahoru, dolů, slepá ulička, konec, zamotáte se, musíte zpět a otočit se. Jste v tomtéž bodu jako na začátku, ale víte ještě méně než předtím, co vlastně máte udělat. Ale možná, možná vás něco napadne. Pak se zkušeností, odvahou, pokorou, disciplínou a obrovským úsilím posunete o kousek dál. Zaplatíte za to mořem potu. A málokdy zvítězíte!

Eva Jiřičná

5. Václav Marhoul: Účast Nabarveného ptáčete v Benátkách jsem musel tři měsíce tajit

Čtvrt století neměl český film zástupce v hlavní soutěži benátského filmového festivalu. Změnilo to až Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, který ve Vizitce s Tomášem Pilátem mluvil i o tom, jak bezútěšný je život Ukrajinců u řeky Pripjať, kde se snímek natáčel. Americká Akademie filmového umění a věd ohlásila užší nominace na nadcházející předávání cen Oscar. Mezi desítku nejlepších cizojazyčných snímků se dostalo i Nabarvené ptáče.

Václav Marhoul

6. Tatiana Mosio Bongonga: Nechci lidi děsit. Chůze po laně je pro mě tak přirozená jako pro ostatní chůze po zemi

Cirkus jako zábava pro ohromení davu, nebo umění, kterým lze leccos sdělit? Francouzská provazochodkyně Tatiana Mosio Bongonga (35) v tom má jasno. „Cirkusem lze vyjádřit všechno. Pro mě je kupříkladu lano symbolem života i smrti,“ řekla ve Vizitce, již moderovala Veronika Štefanová. V Praze v rámci zahájení festivalu Letní Letná artistka Tatiana přešla po laně nataženém přes řeku Vltavu.

Tatiana-Mosio Bongonga
Spustit audio