Nejlepší filmy roku 2012

20. prosinec 2012

Anketa pořadu Čajovna, do které přispěli například umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och, kritik časopisu Respekt Kamil Fila, umělecká ředitelka Asociace českých filmových klubů Iva Hejlíčková, publicista Šimon Šafránek, ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, děkan FAMU Pavel Jech a další. Sloužit má samozřejmě především jako inspirace a soubor doporučení na zajímavé tituly, často opomenuté českou distribucí.

Anketu (obsahující krátké rozhovory o všech zvolených filmech) vysíláme v pořadu Čajovna na Českého rozhlase 3 – Vltava, a to 20. prosince 2012 od 19 hodin. Přehled hlasujících a jejich volby najdete zde, podrobnější argumentaci pak v audio podobě pořadu – záznam bude zde k dispozici den po odvysílání.

Karel Och (umělecký ředitel karlovarského festivalu): Zeď (r. Julian Pölsler)Harry Dean Stanton: Částečně fikce (Sophie Huber)

02791146.jpeg

Čajovna dodává, že z filmů, které se v Česku zatím objevily (pouze) na karlovarském festivalu, by se slušelo jmenovat minimálně ještě snímky Ráj: Láska Ulricha Seidla a Za kopci Cristiana Mungia.

Iva Hejlíčková (umělecká ředitelka Asociace českých filmových klubů a Letní filmové školy):Sněhurka: Jiný příběh (Blancanieves, r. Pablo Berger, film uvede AČFK do distribuce v r. 2013)

Šimon Šafránek, filmový publicista, dříve působící např. v časopisech Instinkt a Filmstage:Holy Motors (r. Leos Carax)A dále také Klip. (M. Milošová) a American Translation (P. Arnold, J.-M. Barr), Prometheus (R. Scott), Temný rytíř povstal (Ch. Nolan). Z domácí tvorby filmy Ve stínu (D. Ondříček), Až do města Aš (I. Grófová), Pevnost (L. Kokeš, K. Tasovská).

Hana Kulhánková (ředitelka festivalu lidskoprávních dokumentů Jeden svět):Je to jen vítr (Bence Fliegauf)Slaughter Nick For President (Rob Stewart, Liza Vespi a Marc Vespi)

Andrea Slováková (ředitelka nakladatelství AMU a dramaturgyně jihlavského festivalu dokumentárních filmů):Tělo mého těla (Viola Ježková)Angular Landscapes (Michal Kindernay)Lacanova Palestina (Mike Hoolboom).Film Tělo mého těla je mimochodem zdarma k vidění online na serveru dafilms.com.

Jan Křipač (filmový historik z Národního filmového archivu a editor online časopisu Fantom):Dva roky na moři (Ben Rivers)Krátké filmy Bena Riverse můžete s doporučením Jana Křipače vidět na Vimeo kanálu autora.

Michal Bregant (ředitel Národního filmového archivu):Můj strýček z Ameriky (r. Alain Resnais, 1980, nově v distribuci NFA)

Jakub Felcman (ředitel festivalu Ostrava Kamera Oko):1. Cosmopolis (D. Cronenberg)2. Naposledy, kdy jsem spatřil Macao (João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata)3. Noc naproti (R. Ruiz)4. Marfa Girl (L. Clark, viz film online)5. Wellingtonovy linie (R. Ruiz a jeho tým)6. Kapitál (Costa Gavras)7. Mekong Hotel (A. Weerasethakul)K těmto titulům navíc patří o rok dříve vyrobené Almayerovo šílenství (Ch. Akermanová), Gebo a stín (M. de Oliveira) a seriál Sherlock. „Divoká karta” od Jakuba Felcmana patří debutu Heleny Klotzové Atomic Age.

02791140.jpeg

Jakub Felcman ale navíc přidává i doporučení na českou trojici filmů: Kdekoli jinde (Asmara Beraki), Pevnost (Lukáš Kokeš a Klára Tasovská) a Tambylles (Michal Hogenauer)

Pavel Jech (děkan FAMU) jmenuje loajálně a s omluvou, že měl na sledování světové tvorby minimum času, celovečerní filmy studentů FAMU, uvedené letos do kin.Tambylles (M. Hogenauer)Příliš mladá noc (O. Omerzu)Praho, má lásko (T. Pavlíček, V. Dzurenková, J. Šmíd, M. Černá)

Kamil Fila (filmový kritik, redaktor časopisu Respekt) rozdělil filmy do tří kategorií:Menší projekty, nezávislé filmy:Je to jen vítr (B. Fliegauf)Holy Motors (L. Carax)Klip (M. Milošová)Plus Konečná uprostřed cesty (A. Dresen) a další filmy vzniklé dříve a distribuované v ČR v letošním roce.

02709713.jpeg

Inteligentní mainstream:Temný rytíř povstal (Ch. Nolan)Avengers (J. Whedon)Atlas mraků (L. a A. Wachowských + T. Tykwer)

České filmy:Okresní přebor (J. Prušinovský)Láska v hrobě (D. Vondráček)Tmář a jeho rod (K. Vachek)

P. S. k „pravidlům”: Respondentům ankety jsme nedávali žádné přesnější zadání než otázku než tu, jaký nejlepší film roku 2012 viděli, příp. z čeho si odnesli největší kinematografický zážitek. Odpovědi jsou tímpádem různorodé, někteří se rozhodli jmenovat jediný snímek, někdo při jmenování konkrétních titulů trochu kličkoval, někdo sestavil celý žebříček. Ode všech respondentů jsme ale chtěli, aby kromě výběru titulu k filmu také řekli něco o důvodech toho, proč je jejich volba taková, jaká je. Tzn. abyste si mohli udělat rámcový obrázek o významu toho kterého filmu i bez jeho znalosti, a pak si ho například našli v programu nějakého kina nebo filmového festivalu. Vzniklo tak 10 malých rozhovorů, které si můžete poslechnout v Čajovně 20. prosince 2012 a posléze ze záznamu online.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio