Narozeniny. Herec Jaroslav Dušek slaví šedesátku, poslechněte si jeho manželskou grotesku v silném hereckém obsazení

27. duben 2021

Nina Divíšková, Pavel Landovský, Jaroslav Dušek, Marie Rosůlková a další výborní herci v grotesce o manželské dvojici, která si nevšimla, že se jí ztratil syn. V textu jsou se svolením Rosti Volného použity upravené pasáže z jeho prózy Text, objevený za podivných okolností, kterým se autor nesnažil zabránit. Uvádíme k 60. narozeninám autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Osoby a obsazení: muž (Pavel Landovský), žena (Nina Divíšková), Ruin (Jaroslav Dušek), Inkovna (Iveta Dušková), Vrticha (Marie Rosůlková) a Ulrík (Ivo Žídek)
Dramaturgie: Dušan Všelicha
Hudba: Alan Vitouš
Režie: Michal Pavlík
Natočeno: v roce 1991

V pátek 30. dubna oslaví 60. narozeniny herec, improvizátor, moderátor, libretista a scenárista a v neposlední řadě také rozhlasový tvůrce Jaroslav Dušek. Po gymnáziu učil autorské herectví a jevištní improvizaci na Lidové konzervatoři, dva roky byl asistentem Ivana Vyskočila, který svým pojetím autorského divadla Jaroslava Duška výrazně ovlivnil.

Po roce 1989 působil na Konzervatoři J. Ježka a filmové a divadelní fakultě AMU. Přes množství různorodých tvůrčích činností lze označit za Duškův stěžejní umělecký projekt divadlo Vizita, které založil společně s režisérem Janem Bornou v roce 1981.

Divadlo Vizita – Jaroslav Dušek a Pjér la Šéz, Kabaret v éteru

Na půdě Českého rozhlasu Jaroslav Dušek spoluzaložil Rádio Mama a realizoval několik autorských projektů, moderoval páteční odpoledne na stanici Český rozhlas 2 – Praha, kde uváděl svůj autorský pořad Za mozkem! Pořady Rádia Mama získaly několik cen na festivalu Prix Bohemia Radio, záznam představení Vizity „Další nekonečný svět“ zaznamenal mezinárodní ohlas na festivalu rozhlasové tvorby Prix Futura v Berlíně, odkud v roce 1995 přivezl druhou cenu.

Z poslední spolupráce Jaroslava Duška s Českým rozhlasem připomeňme opakovaná vystoupení s divadlem Vizita a hudebníkem Pjérem La Šé´zem ve vltavském pořadu Kabaret v éteru v letech 2014–2016.

Rozhlasová hra Narozeniny z roku 1991 zajímavým způsobem odráží tvůrčí poetiku Jaroslava Duška, který se na ní podílel nejen autorsky, ale také herecky. Režisér inscenace Michal Pavlík shromáždil velmi silné obsazení, takže se ve studiu sešli Nina Divíšková, Pavel Landovský, Marie Rosůlková, Iveta Dušková a Ivo Žídek.

Spustit audio

Související