Napoleon Bonaparte: Uprchlíci na ostrově Gorgona

13. červenec 2019

Povídka francouzského císaře na téma korsického nacionalismu a vlastenectví. Z vlastního, dosud nevydaného překladu připravil Petr Turek. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Napoleon Bonaparte se narodil 15. srpna 1769 v Ajacciu (Korsika), zemřel 5. května 1821 na ostrově Sv. Heleny. Byl nesmírně vytrvalý, pracovitý a snaživý. Četbě a vzdělávání zůstal věrný celý život. Četl Plutarcha, Platóna, Cicera, Tita Livia, Montaigne, Montesquieua, Voltaira, Rousseaua ad.

Již jako mladý podporučík snil o literární slávě. Pokoušel se o psaní historických pojednání, románů, esejů (psal např. o módním tématu sebevraždy). I během polních tažení jej doprovázely knihy.

První zachovaný Napoleonův text je z roku 1786 a pojednává o Korsice. Autor se vyjadřuje slovníkem buřičské osvícenské literatury a vyslovuje revoluční myšlenky. Nejvýznamnější místo v jeho literární tvorbě zaujímají filosofické a filosoficko-politické stati.

Napsal řadu článků a dopisů o Korsice, eseje Řeč o lásce ke slávě a lásce k vlasti, Dialog o lásce z roku 1791, Traktát pro Lyonskou akademii, poznámky o Rousseauovi. Zachovaly se sešity věnované dělostřelectví, rozsáhlý rukopis Principy dělostřelectví atd.

Povídka Uprchlíci na ostrově Gorgona má reálný podklad: ostrov Gorgona skutečně existuje, dodnes jsou na něm ruiny starého kláštera. Ústřední téma povídky – korsický nacionalismus a vlastenectví – patří k Napoleonovým celoživotním tématům.

Účinkují: Pavel Soukup a Miloš Hlavica

Z vlastního překladu připravil: Petr Turek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2004.

autor: tur
Spustit audio