Nádraží jsou křižovatky příběhů. Umělecké intervence víří prach, který na ně pomalu padá

10. červenec 2021

Vydejte se na jízdu, která začíná v Krušných horách, vlak vyjíždí z nekonečné stanice Moldava. Další zastávka je Praze, na holešovickém nádraží Praha-Bubny. Jízda končí v nádražní restauraci v Klatovech, kde 9. července začíná festival Trať.

Celý pořad ArtCafé, včetně hudebního výběru, který v návaznosti na Festival Trať sestavila Anna Kolářová, najdete v audiu na konci článku.

Veronika Vaculíková, která na konci června do železniční stanice Moldava přinesla site-specific performance s názvem Moldava – nekonečná stanice, Moldau – Die Station Endlos, říká, že ji během procházek po okolí k organizaci akce vedla představa, že toto nádraží potřebuje život. Popisuje i zážitek, kdy se do symbolického položení kolejí, které v Moldavě už od války chybí, k performerům připojili i návštěvníci. Chybějící kolejnice poskládali z vlastních těl. Leželo tam v trávě asi dvacet lidí,“ vzpomíná Vaculíková.

Umělecká performance Moldava – nekonečná stanice

Příběh stanice Praha-Bubny poodhaluje Pavel Štingl, ředitel Památníku ticha Bubny. Štingl zmiňuje výhled, ve kterém by se aktivity spolku měly postupně transformovat do podoby státní příspěvkové organizace. Aktivity Památníku ticha Bubny, které prorůstají přilehlým okolím, ale směřují i do blízké budoucnosti.

Nádraží bylo nejen křižovatkou historických cest, ale i srdcem města.
Pavel Štingl

Vrstvy paměti města – Pomíjivost

10. a 12. července je možnost na stanici Praha-Bubny od 12.00 do 18.00 hodin navštívit soubor výstav s názvem ...Restart pomíjivosti. Expozice je k vidění v podkroví nádražní budovy. 12. července se pak ve Veletržním paláci uskuteční pietní koncert nazvaný Cesta – koncertní meditace Ivy Bittové věnovaný vzpomínce na definitivní likvidaci takzvaného Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau.

Máme rádi nádražní architekturu. Přijde nám, že je mnohdy opomíjená.
Dorota Václavíková

Nádraží Klatovy

V bývalé klatovské nádražní restauraci v pátek 9. července začíná dvoudenní Festival Trať. O programu letošního ročníku i tom, jaké nádražní prostory už festival během předchozích dvou let nasytil alternativním zvukem, divadlem, filmem i obrazem, se zmiňuje jedna z tvůrkyň festivalu, Dorota Václavíková. Mimo jiné podotýká, že zapomenutá místa typu opuštěná nádražka nebo nádražní kino, která díky festivalu organizátoři objevují, poskytují prostor pro nostalgii a fantazii. „Nádraží obdivuji čím dál tím více. Nepřestává mě překvapovat, jakým způsobem nádraží funguje. Moje láska k nádražním budovám se prohlubuje,“ hodnotí své dosavadní zkušenosti s organizací festivalu Václavíková.

Pořad připravila: Tereza Lišková
Hudbu vybrala: Anna Kolářová
Spustit audio

Související