Nad hlavou prochází mrak a písně kapely Džezvica jsou vydatné a hořkosladce lahodné jako černá káva

27. květen 2021

Aleš Opekar mluví se zpěvačkami pražské skupiny Džezvica, Kateřinou Sequensovou a Alenou Libánskou, o jejich novém albu Trece un nouraș pe sus i o balkánské muzice.

Nové album skupiny Džezvica, které v překladu znamená Nad hlavou prochází mrak, zprostředkovává tklivé emoce i taneční rytmy z balkánského poloostrova. „Písničku většinou přinese jeden z nás a potom tvoříme aranž, vlastně docela záměrně jinak, než jak bychom ji slyšeli na nějaké nahrávce,“ říká zpěvačka, flétnistka a etnomuzikoložka Alena Libánská a pokračuje s tím, že je tento způsob práce představuje spíše zábavu a odpočinek než vědeckou práci.

Název skupiny Džezvica je odvozen od turecké nádoby na vaření správné černé kávy. Písně, které skupina přináší českému publiku, jsou obdobně energeticky vydatné, temně zarmoucené i hořkosladce lahodné. Vrcholky hor s mlžnými mračny znázorňuje i obal desky s prací ilustrátora a výtvarníka komiksů Nikkarina. Ať už zazní písně v rumunštině, srbštině, řečtině, makedonštině, běloruštině, ruské romštině či v jazyku ladino, všechny mají společný vytříbený akustický zvuk a sezpívané vokály kolektivu čtyři muzikantů a stejného počtu muzikantek. Všichni společně ke své zálibě přistupují s láskou amatérů a profesionální zběhlostí zároveň.

V archivu Českého rozhlasu najdete i starší rozhovory s členy kapely Džezvica. Vývoj kapely můžete porovnat skrze záznamy pořadu Čajovna z roku 2014 a 2017.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související