Texty skupiny Zrní v nových kontextech. Jan Unger glosuje skladby nejen z posledního alba

29. duben 2021

Rozhovor Aleše Opekara s Janem Ungerem rozšiřuje význam tvorby skupiny Zrní o další rozměry. Z jednotlivých písniček rostou jakési mikro-eseje o stavu světa.

O pohnutkách vzniku toho či onoho textu nebo zvuku často nevíme vůbec nic. I tak nás mohou hluboce oslovovat. Člověk si do nich promítne, co potřebuje. Když nám autor své nitro trochu poodkryje, tóny a motivy se nám vyjeví v nových souvislostech.

„Nastupující generace je myšlenkově svobodnější, sebevědomější, daleko otevřenější než generace pošramocená komunismem,“ říká Jan Unger k písničce Neposlušnost a dodává: „když se k tomu připočte odvaha, drive a přímočarost spojená s mládím, vidím v této generační obměně naději.“ Podobným způsobem glosuje i další písně z alba Nebeský klid a nově zveřejněné singly Inaugurace a Milimetr.

Jména tvůrců, sdružených kolem Jana Ungera, v pořadu zaznívají ve zkrácených nebo přezdívkových podobách, a tak si připomeňme, že mezi ně patří houslista Jan Fišer, kytarista Jan Juklík, baskytarista a klávesák Jan Caithaml a hráč na bicí Ondřej Slavík. Neméně důležití jsou i producenti, kteří výsledné dílo spoluvytvářejí svými doporučeními a finálním mixem – Ondřej Ježek a Jonatán Pastirčák. 

V ArtCafé uslyšíte nahrávky Inaugurace, Milimetr, Neposlušnost, Dneska už na horu nevylezu, není to potřeba, 3 minuty před východem slunce, Štír a motýl, 16:07, Mír a déšť a odpuštění nebo Poletíme spolu na bílém koni s doprovodným vokálem hostující Lenky Dusilové.

Pořad připravil: Aleš Opekar
autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související