Nenápadná alba vyzrálých písničkářů: Ryba Květovoň, Na kraji nebe i Zmačkaná žena

28. leden 2021

Nehrají je rádia ani televize, neperou se o ně mainstreamové festivaly nebo redaktoři časopisů. Ale mají co říct a jejich posluchači si je najdou.

Nejprve se zaposloucháme do alba Ondřeje Fencla a jeho skupiny Hromosvod. K té se vždy vrací, když má volno od sestav doprovázejících sólisty Vladimíra Mertu nebo Luboše Pospíšila. Album Na kraji nebe je už jeho čtvrtou libůstkou, na které rozvíjí dobré tradice českého rockového písničkářství mišíkovského typu.

Tomáš Kytnar už nahrál devět alb, na kterých zhudebňuje svou oblíbenou poezii. „Pokud se zakoukám do nějaké básně, dám si ji stranou a pokud v ní shledám zalíbení i v dalším pročítání, jdeme spolu ke klavíru,“ říká Kytnar. „Zkouším někam položit prsty, verše jsou v tu chvíli pro mne jakoby zvláštní noty. A tak se v podstatě pomalu skladbička rodí.“ Brněnský klavírista a mimo jiné též provozovatel hudebního klubu Stará Pekárna tentokrát sáhl po verších polsko-českého básníka z Českého Těšína Bogdana Trojaka a album Ryba Květovoň je na světě.

Třetí část pořadu završí zpívající akordeonistka Saša Niklíčková. Její album Zmačkaná žena natočila 6 let po svém debutu Kam nepřijde den. Spolu s dalšími spoluhráči nás pozvala do světa pomačkaných žen a jejich trampot, viděného s velkým nadhledem.

Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém Ondřej Fencl, Tomáš Kytnar i Saša Niklíčková představují své pohnutky a pocity, provázející jejich písničkářské pnutí.

Pořad připravil: Aleš Opekar
autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.