Na kraji světa

12. únor 2009

"Nevím, kdy přesně jsem si začal uvědomovat, že Rýmařov je zvláštní město, odlišné od jiných měst na Moravě. Už jako malí kluci jsme lezli do opuštěných polorozbořených kostelů a kapliček v jeho okolí. Uprostřed polí jsme nacházeli křovím zarostlé základy, které připomínaly, že na těch místech kdysi stály domy. A možná za to mohly také vilky v Heimatstilu podél hlavní cesty nebo vybledlé německé nápisy prosvítající na domech pod těmi českými".

To říká Jiří Slavičínský, který se v dokumentaristickém debutu vrací do Rýmařova, svého rodného města v severomoravském pohraničí, v Sudetech. Prostřednictvím několika drobných příběhů ukazuje, jak se žije v místech, kde noví obyvatelé vystřídali německé starousedlíky, kteří byli po druhé světová válce z pohraničí vyhnáni.

00864205.jpeg

Jiří Slavičínský vystudoval sociologii a muzikologii na Masarykově univerzitě v Brně a od roku 2006 pracuje jako kulturní redaktor Českého rozhlasu Ostrava. Rozhlasový dokument Na kraji světa natočil v rámci "EBU Master School on Radio Features" pod vedením renomovaného německého dokumentaristy Helmuta Kopetzkého.

00864206.jpeg

Nahrávky pro svůj subjektivně laděný snímek pořizoval autor v průběhu roku 2008. Vykresluje v nich příběhy lidí, které v ulicích Rýmařova potkával už od svého dětství. V dokumentu např. vystupují Alfred a Elfriede, německý pár, který i po "odsunu" zůstal v Rýmařově, nebo Josef, který se do pohraničí dostal za trest jako syn "kulaka". Vedle nich se ve snímku objevují i mladí lidé. Mnozí z nich dnes z chudého pohraničí utíkají. Najdou se ale i takoví, pro které je okolní panenská příroda a atmosféra syrového pohraničí důvodem, proč v Rýmařově žít.

00864207.jpeg

Dokumentaristický debut Jiřího Slavíčínského vysíláme v rámci cyklu Hry a dokumenty nové generace v neděli 22.2. Pořad připravil a uvede náš brněnský kolega Radim Neledlý.

Spustit audio