Myslíte si, že vás evropská hudba už nemá čím překvapit?

9. duben 2019

Hudební dramaturg Petr Dorůžka zůstává ve svém speciálu na Starém kontinentě a objevuje pro vás jeho možná netušené žánrové bohatství a pestrost.

Fenomén world music si často spojujeme především s hudbou Afriky, asijských zemí i Latinské Ameriky.  Ale i na našem mateřském kontinentě je stále co objevovat. Věděli jste například, že nejen na Balkáně, ale i ve Skandinávii se hraje romská hudba? A tušíte, kolik různorodých stylů nabízí Itálie? 

Překvapivě pestrou hudební nabídku nabízí také sousední Rakousko. Nový domov tu našla řada talentovaných umělců z bývalé Jugoslávie, a k těm nejnadanějším patří hráčka na violu Jelena Popržan ze Srbska. Její skupinu Madame Baheux tvoří ženy, přičemž jen jediná z muzikantek je rodilá Rakušanka, ostatní pochází z Balkánu.  

K umělcům, kteří obratně balancují na hranicích žánrů, patří také francouzská zpěvačka Camille, kdysi přirovnávaná k Laurie Anderson anebo Björk. Její skladby stojí na osobním pohledu i hříčkách se slovy, hlasem i elektronikou. 

Na toulkách Evropou nevynecháme ani Prahu, kde na prknech divadla Archa natočil Berg Orchestra velmi pozoruhodné live album s britskou skupinou Tiger Lillies.  

Spustit audio

Související