Muž se zaječíma ušima a Zpráva. Letní filmovou školu orámují dva výrazné česko-slovenské počiny

6. srpen 2021

Letní filmová škola se letos koná před karlovarským festivalem, a tak si musela nechat zajít chuť na několik nových českých titulů. Jejich tvůrci totiž dávají přednost Karlovým Varům, které mají přísnější podmínky pro uvedení – například ve svých soutěžích. I tak se ale podařilo sestavit zajímavou kolekci domácího původu (jako domácí přitom počítáme i tvorbu ze Slovenska, ostatně většina našich důležitých filmů z poslední doby je stejně česko-slovenská). 

Zveme Vás do Stanu Českého rozhlasu 

PROGRAM ČESKÉHO ROZHLASU VLTAVA

Pondělí 9.8. / Stan ČRo
15:30–16:30 První povídkový podcast Českého rozhlasu Vltava a Dana Bárty Nevinnosti světa
17:00–18:00 Sedmé nebe Moniky Načevy s Jáchymem Topolem
22:00 –22:30 Četba s hvězdičkou: Autorské čtení Jáchyma Topola - Hořící kůlna

Úterý 10. 8. / Stan ČRo
10:00–11:00 Vizitka Jan Prušinovský
13:00–13:45 Petra Kultová a její hosté
22:00 –23:00 Četba s hvězdičkou: Autorské čtení Jáchyma Topola - Hořící kůlna

Úterý 10. 8. / Klub Mír
12:30–13:30 Sedmé nebe s Pavlem Klusákem
22:00 –23:00 Četba s hvězdičkou: Autorské čtení Jáchyma Topola - Hořící kůlna

Filmovku zahájí snímek slovenského režiséra Martina Šulíka nazvaný Muž se zaječíma ušima. Jde o příběh stárnoucího spisovatele, který si – i kvůli nové situaci – chce dát do pořádku svůj život, a se současnými i minulými blízkými si vyříkat všechny křivdy. Zajímavý snímek kombinuje více žánrů a střídají se v něm barevné pasáže s černobílými. Filmem prochází hrdina ze spisovatelovy povídky, který je obdařen schopností slyšet i to, co lidé neřeknou nahlas. Je nasnadě, že to není vždycky příjemné. Vedle zajímavého příběhu potěší i herecké výkony Miroslava Krobota (v hlavní dvojroli), Alexandry Borbély, Oldřicha Kaisera, Zuzany Krónerové, Zuzany Mauréry či Táni Pauhofové.

Eliška Křenková a František Němec ve filmu Poslední den patriarchátu

Zakončení festivalu obstará film Petera Bebjaka Zpráva natočený podle skutečných událostí z jara roku 1944. Dva stateční mladíci naplánují a uskuteční útěk z nacistického koncentračního tábora Osvětim. Jde o velmi riskantní, nebezpečnou a strastiplnou anabázi, která může v každém okamžiku skončit tragicky.

Čtěte také

Oba muži ale překonají sebe sama. Pak už zbývá jen maličkost: podat světu zprávu o pekle, v jakém lidé v koncentračních táborech žijí a po statisících umírají. Tahle část mise je překvapivě stejně náročná, jako samotný útěk. Čin Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby (ve filmu se jmenují jinak) je nicméně jedním z nejzásadnějších československých zápisů do válečné historie. Režisér Peter Bebjak chtěl oběma mužům vzdát svým filmem oprávněný hold.

Mezi zmíněnými domácími novinkami budou v Uherském Hradišti k vidění i další: Chyby (režiséra Jana Prušinovského), Okupace (Michala Nohejla) či Poslední den patriarchátu (krátký snímek Olma Omerzua).

Svůj program na Letní filmové škole má tradičně i Český rozhlas. Vltava přispěje mimo jiné Vizitkou Jana Prušinovského a herce Jana Jankovského nebo „festivalovým“ vydáním pořadu Sedmé nebe. A zpravodajství uslyšíte v Mozaice každé ráno). Naše stanice je ostatně tradičním partnerem Filmovky a o její pořady je mezi účastníky festivalu velký zájem.    

Spustit audio

Související