Murat Uyurkulak: Literatura zvítězí!

12. červenec 2019

O postavení literatury v Turecku, o pálení knih a pronásledování spisovatelů píše ve svém textu s názvem Literatura zvítězí! spisovatel, politický aktivista a nemilosrdný kritik temných kapitol tureckých dějin Murat Uyurkulak. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V mé zemi byli spisovatelé a knihy vždy vnímáni jako nebezpečí.

Uyurkulak (nar. 1972) studoval práva, později dějiny umění, studium nedokončil, živil se jako překladatel, novinář a nakladatel, politicky se angažoval v levicově liberální Straně svobody a solidarity (ÖDP), zasazoval se o práva žen a ochranu životního prostředí, pro nezávislý deník Birgün psal o zahraniční politice. Jeho knihy, neklidné, zlostné, pronikavě kritické, přitom umělecky mimořádně působivé, tvrdě odsuzují tureckou armádu a utlačování Kurdů.

Pokud knihy přimějí lidi na okamžik k zamyšlení, už to samo o sobě je velkolepé.

Na sebenavazující romány Tol (Zlost) a Har (Žár) jsou působivými literárními výpověďmi o posledních třech desetiletích turecko-kurdského konfliktu. Za svou práci pro opoziční deník Özgür Gündem (Svobodná agenda) byl v roce 2017 odsouzen k patnácti měsícům odnětí svobody s odkladem.

Účinkuje: Aleš Procházka
Překlad: Petra Sedmíková
Připravila: Petra Kultová
Režie: Vladimír Rusko

Připraveno ve spolupráci s Měsícem autorského čtení 2018.

autor: kult
Spustit audio

Související