Mnoho lásek Antonína Dvořáka

28. říjen 2021

Začátkem září si celý hudební svět připomněl 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Daniel Jäger a Petr Veber ve svátečním Albu dne představují mimořádný komplet 3CD s jeho hudbou, jak ji z bohatého archivu vydavatelství Supraphon vybral britský muzikolog a znalec české hudby Patrick Lambert.

(…) Je to nejen výběrová antologie Dvořákova kompozičního odkazu, ale také přehlídka tuzemského interpretačního umění. Ano, tuzemského. Ze zahraničních jmen figurují v tomto zdroji dvořákovských nahrávek (a na tomto výběru) pouhá čtyři jména: Mstislav Rostropovič (Koncert h moll s Václavem Talichem), Gerd Albrecht (Dimitrij), Charles Mackerras (Legendy) a Wolfgang Sawallisch (Stabat mater). Z českých tu jsou skvělé nahrávky Pavla Kühna, Smetanova tria, Radoslava Kvapila, Martina Turnovského, Richarda Nováka, Václava Smetáčka, Karla Ančerla, Smetanova kvarteta a samozřejmě i Josefa Suka a Jiřího Bělohlávka, pak ale i některé spíše antikvované snímky pěveckých legend, jako byla Věra Soukupová. (…)

Nahrávka vyšla ve vydavatelství Supraphon.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.