Milý Tiku... Milý Pavle. Korespondence mezi Pavlem Tigridem a Juliem Firtem, významnými osobnostmi českého exilu

22. květen 2024

V roce 2017 byl v Německu v jedné ze soukromých pozůstalostí objeven konvolut dopisů, které si od 50. do 70. let dvacátého století posílali Julius Firt a Pavel Tigrid. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: historikové Prokop Tomek a Michal Jareš
Čtou: Ukázky z dopisů Julia Firta a Pavla Tigrida čtou Jaroslav Satoranský a Tomáš Havlínek
Připravil: David Hertl
Premiéra: 22. 5. 2024

Julius Firt, dlouholetý ředitel nakladatelství Lidové noviny v letech mezi světovými válkami, po roce 1945 generální ředitel Melantrichu, byl po odchodu do exilu jedním ze zakladatelů české a slovenské redakce americké stanice Rádia Svobodná Evropa. Právě pro tuto rozhlasovou stanici se snažil získat do jedné z nejvyšších manažerských pozic novináře Pavla Tigrida, který za sebou měl řadu let válečné práce pro BBC.

Jenže dostat Tigrida z americké okupační zóny v Německu do New Yorku se v letech 1950 a 1951 ukázalo jako nemožné: podobně jako řada jiných lidí, i Tigrid nezískal vstupní víza. Firt s Tigridem si na toto téma vyměnili řadu dopisů, ze kterých je patrný nejen přátelský vztah těchto dvou mužů, které od sebe dělilo dvacet let, ale také velmi složitá situace rozhádaného československého exilu, jehož představitelé nebyli schopni se shodnout prakticky na ničem.

V pořadu jsou použity také unikátní záznamy z vysílání Rádia Svobodná Evropa, které připomenou vztah Julia Firta například k bratřím Čapkům a dalším pátečníkům.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související