Miloslav Vojtíšek: Revize aneb Pochodeň bez čísla

6. červenec 2018

Rozhlasově-dramatická splátka památce J. H. Poslouchejte on-line do 12. července 2018.

Den výročí upálení Mistra Jana Husa (6. července) si na Vltavě připomínáme uvedením hry  Revize aneb Pochodeň bez čísla, která vznikla v roce 2015 na výzvu Českého rozhlasu v souvislosti projektem Hrdina.cz. Miloslav Vojtíšek (píšící pod pseudonymem SdCh) v ní propojuje Husův příběh s jinou, novější, dějinnou událostí.

Autora v jeho groteskní miniatuře vedou paradoxy, které provázejí Husův osud i odkaz, k originálnímu historicko-dramatickému spojení zdánlivě vzdálených osudů. Co se stane, když duše Jana Husa vstoupí do antického podsvětí a žádá o revizi svého případu, neboť – ač bojovala celý život za pravdu – v jí nejvlastnějším kulturně-religiózním okruhu není její čin dosud bezvýhradně uznán a oceněn? A jak se tyto pochybnosti jeví v kontextu činu Josefa Hlavatého, takzvané „pochodně bez čísla“, pivovarského dělníka, který se upálil krátce po smrti Jana Palacha, dle vlastních slov na protest proti okupaci, a jehož skutek byl v zárodku zpochybněn a nedošel žádné společenské odezvy?

Osoby a obsazení: První duše (Tereza Dočkalová), Druhá duše (Eva Hacurová), Příchozí duše Jana Husa (Petr Stach), Hermés (Tomáš Kobr), Hádés (Richard Fiala), Persefona (Pavlína Štorková), První pivovarský dělník (Jan Meduna), Druhý pivovarský dělník (Leoš Noha), Kantýnská (Helena Dvořáková) a Sládek (Jaromír Dulava)

Dramaturgie: Klára Novotná
Režie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2015.

Spustit audio